Prikkelbare darmstoornis

Prikkelbare darmsyndroom
Door Kies Beter

Prikkelbaredarmsyndroom is verantwoordelijk voor meer bezoeken aan huisartsen en internisten dan andere aandoeningen. Anderzijds zijn er ook veel mensen die eraan lijden en nooit een arts hiervoor raadplegen. De aandoening ontwikkelt zich het meest bij mensen die tussen de twintig en dertig jaar oud zijn en komt twee keer zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. Bij twee van de tien mensen ontwikkelen zich ooit symptomen van prikkelbaredarmsyndroom. De symptomen – buikpijn, obstipatie en/of diarree – doen zich met tussenpozen voor en dit kan jarenlang aanhouden. Hoewel darmkrampen verontrustend kunnen zijn, leiden ze nooit tot ernstige complicaties.

De oorzaken

De precieze oorzaak van prikkelbaredarmsyndroom is niet bekend. [Vaak is sprake van een] afwijkende samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Een toenemende gevoeligheid voor bepaald voedsel, waaronder fruit, de kunstmatige zoetstof sorbitol en vet, kan ook een factor zijn.

Prikkelbaredarmsyndroom ontwikkelt zich soms na een maag-darminfectie (zie Gasto-enteritis). Vaak worden stress, angsten en depressies met de aandoening in verband gebracht; ze kunnen de klachten verergeren.

De symptomen
Kenmerkend is dat de klachten zich met tussenpozen voordoen; ze komen gewoonlijk gedurende vele jaren terug en houden vaak tot op hoge leeftijd aan. Bij iedere aanval kunnen ze per persoon enorm verschillen. De voornaamste klachten zijn:

•opzwellen van de buik gecombineerd met hevig winden;
•buikpijn, vaak linksonder, die minder wordt door zich te ontlasten of na winden;
•diarree, die het ergst is bij het opstaan en soms afgewisseld wordt door obstipatie met een ontlasting van ‘konijnenkeutels’;
•het gevoel dat de darm niet helemaal leeg is;
•het voorkomen van slijm bij de ontlasting;
•misselijkheid en overgeven;
•een gevoel vol te zitten en de maaltijden niet helemaal op kunnen eten.

Veel mensen hebben ook verschijnselen die niets met de spijsvertering te maken hebben, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn en een toegenomen drang tot urineren. Bij vrouwen kan de geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn en kunnen de klachten vlak voor de menstruatie erger worden.

U moet uw huisarts raadplegen als de klachten ernstig zijn, lang aanhouden of telkens terugkeren of als u onverwacht gewicht verliest. Indien u ouder bent dan veertig, moet u medisch advies zoeken om ernstige aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals darmkanker uit te sluiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: