Bursitis in de schouder

Slijmbeursontsteking (bursitis) van de schouder
Door Mariëlle Jacobs

Een slijmbeurs ligt op plaatsen waar meerdere structuren zijn gelegen die tegengestelde bewegingen maken. Enkele voorbeelden van slijmbeurzen zijn die bij de schouder, elleboog en de knie. Op deze plaatsen moet de huid vrij over het daaronder gelegen gewricht kunnen bewegen.

Een slijmbeurs is gevuld met een laagje smeervloeistof, waardoor de structuren die aan weerszijden van de slijmbeurs liggen vrijwel zonder wrijving kunnen verschuiven. De meeste slijmbeurzen liggen tussen (spier)pezen en bot, pezen en banden of twee pezen. Een slijmbeursontsteking komt dan ook regelmatig voor in combinatie met een peesontsteking.

De meest voorkomende slijmbeursontsteking ten gevolge van overbelasting is die van de zogenaamde bursa subacrominalis (=bursa subdeltoïdea) op de schouder. De klachten komen overeen met de klachten behorend bij een peesontsteking en een slijmbeursontsteking van deze slijmbeurs gaat ook vaak samen met een peesontsteking van de schouderspieren.

De pijn kan ontstaan of toenemen bij het naar het lichaam brengen van de arm (dan komt de slijmbeurs klem te zitten) en bij het opzij brengen van de arm, de zo genaamde ‘painfull arc’ (in de beweging is een bepaalde hoek aanwezig waar er pijn ontstaat, terwijl er in een eerder of later stadium van het bewegingstraject geen pijn is). Ook bij het krachtig aanspannen van de spier die de arm opzij brengt kan er pijn ontstaan. Het op de arm liggen kan pijnlijk zijn.

Ook bij een slijmbeurs is de aanwijsbare oorzaak vaak overbelasting of trauma, zoals bij het trekken en duwen van zware voorwerpen, het boven de macht werken, etc. Ook kunnen de klachten ontstaan na gedwongen rust (mitella, gipsspalk). In beide gevallen ontstaat er in de wand van de slijmbeurs een ontstekingsproces, waardoor de productie van de smeervloeistof toeneemt en ontstaat er een gezwollen en gespannen slijmbeurs, meestal gecombineerd met andere ontstekingsverschijnselen (warmte, pijn, gestoorde functie).

Een slijmbeursontsteking kan chronisch of acuut zijn.

Acute slijmbeursontsteking: de pijn is plotseling ontstaan in de bovenarm en deze neemt sterk toe in de loop van een of enkele dagen. Slapen op de aangedane zijde is (te) pijnlijk. Een enkele keer is uitwendige zwelling en/of roodheid zichtbaar. De genezing van een acute slijmbeursontsteking gaat spontaan na weken tot maanden. De arts kan een injectie geven met een ontstekingsremmend middel in combinatie met een pijnremmend middel.

Chronische slijmbeursontsteking: het ontstaan van de klachten is niet altijd duidelijk. Soms gaat een trauma aan de klachten vooraf, soms lijken de klachten spontaan te zijn ontstaan. Bijna elke keer is er een ‘painfull arc’. Indien de slijmbeursontsteking chronisch is kunnen er kalkneerslagen in de slijmbeurs ontstaan.

Een chronische slijmbeursontsteking reageert over het algemeen goed op een injectie met pijnstillende middelen meestal gecombineerd met ontstekingsremmende middelen. Wanneer de therapie niet aanslaat en indien er verkalkingen zijn kan de arts overwegen de slijmbeurs door middel van een operatie weg te (laten) halen.

Wat u zelf kunt doen:

*U kunt het beste rust houden met de aangedane arm, maar geen absolute rust.
*Regelmatige ijsapplicaties 3 maal daags gedurende 15 minuten. Let op; indien u een cold-pack gebruikt kunt u het beste een vaatdoek of iets dergelijks tussen de cold-pack en de huid doen om brandblaren te voorkomen. Momenteel wordt geadviseerd om in een plastic zakje wat ijsklontjes te doen tesamen met wat water en dat ongeveer 20 minuten op de pijnlijke plek te leggen.
*Wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen: De fysiotherapeut kan u helpen de klachten te verminderen. Hierbij kunt u denken aan een stukje voorlichting. Om de genezing te bevorderen kan de fysiotherapeut u behandelen met bijvoorbeeld laser, ijsapplicaties of ultrageluid. Belangrijke aandachtspunten zijn:
*Voorkom de klachten door de oorzaak ervan (proberen) te vinden.
*Probeer zoveel mogelijk de andere arm te gebruiken en de aangedane arm rust te gunnen
*Absolute rust is niet noodzakelijk!
*Begin niet te vroeg met (zware) belastingen voor de schouder en bouw de belastingen zeer geleidelijk op.

Bron: –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: