Neusslijmvliesontsteking

Afbeeldingsresultaat voor dripping noseKlacht en ziekte : Langdurig ontstoken neusslijmvlies
Door NHG en KNMP, 2006

1 Algemeen

Wat is langdurig ontstoken neusslijmvlies?

Als u langdurig of telkens weer last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat langdurig ontstoken neusslijmvlies of chronische neusklachten. De klachten zijn hinderlijk, maar behandeling is niet per se nodig.

Chronische neusklachten worden meestal veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Uw neusslijmvlies reageert op de prikkel door op te zwellen en meer slijm te maken. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkeling moet u niezen.

Een verstopte neus kan ook als bijwerking van medicijnen optreden of na langdurig gebruik van neusdruppels, neusstiften of neussprays met xylometazoline.

Veel mensen met chronische neusklachten reageren heftig op prikkels waar anderen gewoonlijk maar een beetje last van hebben, zoals inspanning, kou, mist, tabaksrook, de geur van alcohol en parfum, baklucht en verflucht. Als uw slijmvliezen overgevoelig reageren op stoffen waarop anderen gewoonlijk niet reageren, dan heeft u misschien een allergie. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen of huidschilfers van huisdieren.

2 Herkennen

Hoe kunt u langdurig ontstoken neusslijmvlies herkennen?

U heeft last van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. De klachten duren langer dan enkele weken of komen telkens terug.

3 Zelf doen

Wat kunt u zelf doen aan langdurig ontstoken neusslijmvlies?

Niet roken is belangrijk om de klachten van langdurig ontstoken neusslijmvlies te verminderen. Vermijd ook andere prikkels waarvan u gemerkt heeft dat ze klachten geven. Soms kan een bloedonderzoek helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen of prikkels.

4 Medicijnen

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij langdurig ontstoken neusslijmvlies?

Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroĂ¯den, in een neusspray worden gebruikt als u langdurig last heeft van allergie. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, flunisolide, fluticason en triamcinolonacetonide.

Anti-allergiemiddelen om in te nemen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Tabletten, drank en druppels werken in het hele lichaam. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, cyproheptadine, desloratadine, dimetindeen, dexchloorfeniramine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en terfenadine.

Anti-allergiemiddelen in neussprays
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt alleen in de neus en de ogen. Voorbeelden zijn azelastine en levocabastine.

Cromoglicinezuur in neusspray
Het anti-allergiemiddel cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan. Hierdoor worden allergische klachten voorkomen. Het kan niet worden gebruikt bij een aanval van allergische klachten. Cromoglicinezuur werkt pas na een paar weken gebruik.

Desensibilisatievloeistof
Desensibilisatie betekent `ongevoelig maken`. De vloeistof met de stof waar u allergisch voor bent, wordt in steeds iets grotere hoeveelheden toegediend. Hierdoor went uw lichaam langzaam aan de allergieprikkel en reageert u na verloop van tijd minder hevig.

Bron: Apotheek.nl is een website van de KNMP.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: