Streptokokkeninfectie

Streptokokkeninfectie
Geredigeerd door
Dr. A.J.J. Woittiez, internist en Prof. Dr. J.E. Degener, medisch microbioloog

Beschrijving ontstaan
Bacteriën zijn micro-organismen die zo klein zijn, dat mensen ze alleen kunnen zien met behulp van een microscoop. Het zijn eencellige organismen die overal voorkomen. De meeste soorten zijn ongevaarlijk. Een relatief klein aantal soorten kan ons ziek maken en een infectie veroorzaken. In een gezond lichaam komen allerlei bacteriën voor: ze zitten op de huid, in de mond en in het spijsverteringskanaal.

Wanneer bacteriën het lichaam binnentreden en zich daar vermenigvuldigen, spreekt men van een infectie. Het lichaam probeert met haar afweersysteem te voorkomen dat dit gebeurt, maar soms kan het lichaam het niet alleen af. In dat geval kunnen antibiotica helpen. Deze medicijnen doden specifiek de bacteriën, en niet de normale lichaamscellen.

Streptokokken zijn bacteriën uit het streptococcusgeslacht. Zij groeien in lange ketens aan elkaar en komen normaal op de huid, in de mond en het spijsverteringskanaal voor. De streptokok A is verantwoordelijk voor infectieziekten als roodvonk, belroos, angina en acuut reuma, maar kan ook een levensbedreigende infectie van spier-en bindweefsel geven.

De streptokok B, ook een streptokokbacterie, kan door de moeder op haar ongeboren kind worden overgebracht. Dit gebeurt echter maar bij één op de veertigduizend nieuwgeborenen. Het onderkennen van deze specifieke infectie bij nieuwgeborenen is van wezenlijk belang, omdat het kind eraan kan overlijden.
Gebruik makend van snelle laboratoriumdiagnostiek kan de diagnose binnen 1 uur gesteld worden (NEJM 20-07-2000)

Diagnose
Om het verschil tussen een bacteriële en een virale infectie te kunnen maken, moet de bacterie in het laboratorium gekweekt worden. Daarvoor strijkt de huisarts met een wattenstok over bijvoorbeeld de keel. De bacteriën die hij zo krijgt worden daarna op een voedingsbodem geplaatst, waar ze de kans krijgen verder te delen. Het klachtenpatroon bij een infectie is meestal duidelijk genoeg om uit te maken dat er sprake is van een infectie.

Klachten en verschijnselen
Klachten bij een infectie variëren per infectie. Algemene klachten zijn: (hoofd)pijn, slapheid, stijfheid, koorts, roodheid en het gevoel van algehele malaise. De meest voorkomende klachten bij een streptokokkeninfectie zijn een rode keel, keelpijn en soms dikke halsklieren.

Medicatie

Ernst en beloop
Oppervlakkige infecties als angina gaan voor het grootste deel vanzelf over. Diepe infecties met streptokokken en wanneer de streptokok in het bloed komt, verlopen meestal ernstig en moeten in het ziekenhuis worden behandeld.

Preventieve maatregelen
Inentingen tegen kinderziekten kunnen het kind een hoop verdriet en risico’s besparen. Voor streptokokkeninfecties bestaan echter geen effectieve inentingen.

Behandeling
Bacteriën, en dus ook de streptokok, kunnen met antibiotica worden behandeld. Als bekend is welke ziektekiem de oorzaak van de infectie is, kan bovendien een meer specifiek antibioticum worden gegeven. Dit antibioticum (in dit geval penicilline) is in staat om de streptokok beter aan te vallen.

Waarschuwing
Kleine kinderen moeten sneller worden behandeld tegen infecties dan volwassenen. Neem tijdig contact op met de huisarts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: