Nierbekkenontsteking

Grabbits Hoe gevaarlijk is nierbekkenontstekingNierbekkenontsteking
Van http://www.medlook.nl

Beschrijving :

Urineweginfecties
Nierbekkenontsteking

Ontstekingsproces dat ontstaat door het opstijgen van een blaasontsteking. De voornaamste verschijnselen zijn hoge koorts en pijn in de nierstreek (nierkoliek), al dan niet in combinatie met blaasklachten.

Nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en pyonefrose

Beschrijving ontstaan
De medische term voor nierbekkenontsteking is pyelonefritis. Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door dezelfde ziekteverwekkers die ook een blaasontsteking kunnen geven. Meestal blijft de ontsteking echter beperkt tot de blaas en plasbuis; in sommige gevallen breidt deze zich via de urineleiders uit naar de nieren. Het nierbekken, de verzamelruimte voor urine binnen een nier, en de nier zelf kunnen dan ontstoken raken.

Bepaalde factoren vergroten de kans dat een blaasontsteking zich uitbreidt naar de nieren. Verstopping van de urinewegen, zwangerschap en het agressieve karakter van de ziekteverwekker dragen bij aan het ontstaan van een nierbekkenontsteking. Ook mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) lopen extra risico.

Diagnose
Een nierbekkenontsteking wordt op dezelfde manier aangetoond als een blaasontsteking, namelijk door onderzoek van de urine. Op grond van dit onderzoek kan niet uitgemaakt worden of de ontsteking zich beperkt heeft tot de blaas of zich ook uitgebreid heeft naar de nieren. Sommige klachten van de patiënt doen echter meestal wel vermoeden dat het niet om een eenvoudige blaasontsteking gaat.

Klachten en verschijnselen
Iemand met een nierbekkenontsteking heeft last van pijn in de zij en heeft hoge koorts en koude rillingen. De patiënt heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.

Ernst en beloop
Een onbehandelde nierbekkenontsteking kan bij niet tijdige behandeling leiden tot een pyonefrose. Hierbij is het hele nierbekken gevuld met pus. De schade die deze complicatie aan de nier aanbrengt, is blijvend. Pyelonefritis kan daardoor met name bij bejaarden of bij verzwakte personen levensbedreigend zijn.

Behandeling
Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met antibiotica. Hiermee geneest de infectie over het algemeen vlot. Indien de infectie vaak terugkomt, kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening van de urinewegen. Meer onderzoek is dan noodzakelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: