Eczeem

yeast allergyThema: Allergie
Door GezondheidsNet

Contactallergenen

3. Huidallergie

Eczeem
Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de opper- en lederhuid, die in het acute stadium gekenmerkt wordt door rode plekken die jeuken.

Symptomen
Afwisseling van rode, gezwollen plekken met stukken die onder de blaasjes en kleine bobbeltjes zitten. Sommige plekken zijn door het krabben open en nat. Andere plekken zijn korstig en schilferig. Deze plekken jeuken of veroorzaken een branderige pijn.
Er bestaan twee vormen van eczeem namelijk: allergisch contacteczeem en constitutioneel (atopisch) eczeem.

3.1 Constitutioneel (atopisch) eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Atopie betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Dit kan in de familie zitten, maar dat hoeft niet altijd. 30% van de kinderen met atopisch eczeem heeft geen familieleden met atopie. Kinderen groeien meestal over eczeem heen. Rond het tweede levensjaar vermindert of verdwijnt het eczeem bij 30% van de kinderen. Tot aan het vijfde levensjaar neemt dit nog eens af met 30%. Er is niets te zeggen over welk kind er over eczeem heen zal groeien. Soms komt het eczeem op latere leeftijd terug, maar over het algemeen neemt eczeem af bij het ouder worden.

Symptomen constitutioneel eczeem

Jeuk
De jeuk bij constitutioneel eczeem kan tijdens aanvallen heel heftig zijn, maar tijdens andere perioden op de achtergrond verdwijnen. Deze jeuk is allesoverheersend. Een aanval van jeuk duurt meestal een uur en ze ontstaan meestal ‘s avonds of ’s nachts, wat slapeloze nachten kan opleveren. Mensen gaan automatisch krabben om de jeuk weg te krijgen. Het vervelende is dat krabben de toestand van de huid alleen verergert.

Huiduitslag
Bij zuigelingen en kleuters zijn gezicht, buitenzijde van ellebogen en knieën de meest voorkomende plekken. Vanaf het tweede jaar zit het eczeem meer in plooigebieden van het lichaam. Bij zuigelingen bestaat de huiduitslag uit kleine bobbeltjes, blaasjes, roodheid, korstjes en schilfers. Blaasjes en roodheid nemen iets af vanaf het tweede levensjaar.
Bij volwassenen zit het eczeem in de elleboogplooien, de knieholten en op handen en voeten. De uitslag bij volwassenen is dezelfde als bij zuigelingen met vaak verdikkingen van de huid op bepaalde plekken. De huidlijnen zijn vaak grover als gevolg van het krabben en wrijven.

Tijdsperiode
Constitutioneel eczeem kan enkele maanden tot vele jaren duren. Er bestaan perioden met verschrikkelijke klachten, gevolgd door geen klachten. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.

Aanleg
De aanleg voor constitutioneel eczeem komt vaak al voor op jonge leeftijd. Al in de derde maand kunnen de eerste verschijnselen van eczeem zich openbaren. Bij 80% van de patiënten met constitutioneel eczeem begint de huiduitslag in het eerste levensjaar.

Huidverzorging
Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak een droge huid. Dit betekent dat het vetlaagje van de huid dunner is dan normaal. Sommige producten ontvetten de huid meer dan normaal. Zeep en heet water bijvoorbeeld maken het vetlaagje van de huid nog dunner. Verder moet men oppassen met terpentine, allesreiniger, afwasmiddel, bad- en doucheschuim en waspoeder. Na het wassen is het goed u in te smeren met een crème of zalf.

Adviezen en tips

 • Vermijd irriterende stoffen, zoals wol in kleding
 • Omdat opgedroogd zweet jeuk kan verergeren is het zaak dat men vochtdoorlatende kleding draagt en direct na het sporten een korte, niet te warme douche neemt
 • Zorg voor een niet te droge lucht, door bijvoorbeeld bakjes water aan de centrale verwarming te hangen. Te vochtige lucht is echter ook niet goed, omdat dit schimmelvorming opwekt.
 • Houd je nagels kort en draag ‘s nachts eventueel tricot handschoenen (bij apotheek verkrijgbaar en soms door verzekeraar vergoed). Kinderen kunt u ‘s nachts kousen om de handjes doen of een te grote pyjama aandoen, waarvan de mouwen dichtgenaaid zijn. De arts kan ook een anti-krabpak of zalfpak voorschrijven.
 • Gebruik in bad olie i.p.v. badschuim
 • Ga de zon in, maar zorg dat u niet verbrandt

Behandeling

De huid moet goed verzorgd worden om eczeem rustig te houden. Een droge huid verzorgt u met zalf, crème of lotion.

Hormoon- en teerzalf
Hormoonzalven bevatten corticosteroïden. Als het lichaam een te sterke afweerreactie vertoont, past men deze zalf toe. Het remt de huidontsteking af en gaat daarmee de jeuk tegen. Teerzalven helpen tegen jeuk en pijn en verminderen zwelling en roodheid van de huid. Teerzalf ruikt sterk en kan afgeven. In de zon moet men oppassen voor verbranding.

Pillen
Corticosteroïden en antihistaminica
Bij onvoldoende effect van zalf en bij zeer hardnekkig eczeem kan de specialist een corticosteroïd voorschrijven. Omdat dit meer bijwerkingen heeft dan een zalf wordt dit alleen in extreme gevallen voorgeschreven.

Lichttherapie
Als een erg groot deel van het lichaam met eczeem bedekt is en de huid goed op zonlicht reageert is lichttherapie een oplossing. U moet hiervoor naar het ziekenhuis. U krijgt twee tot vier maal per week een zonnebad met Ultraviolet-B. Dit licht is heel sterk, zodat de duur van een zonnebad langzaam wordt opgebouwd. Ultraviolet-A is een minder sterk licht en dit kan in samenwerking met psoraleen gebruikt worden.

Alternatieve geneeswijzen
Er zijn veel minder onderzoeken verricht naar alternatieve behandelingen, maar ook deze kunnen soms helpen. We kunnen u hier echter geen goede adviezen voor geven. U moet er echter aan denken dat de zegswijze; baat het niet, dan schaadt het niet, ook niet opgaat voor alternatieve middelen.

Psychosociale hulp
Als ondanks alle geneesmiddelen en -wijzen uw eczeem nog niet vermindert en u er emotioneel van uit balans raakt, is het verstandig eens te gaan praten met een maatschappelijk werk(st)er of een psycholoog. Uw arts kan u doorverwijzen.

3.2 Allergisch contacteczeem

De belangrijkste eigenschap van dit eczeem is dat het alleen optreedt op die plaats waar de huid in contact komt met desbetreffende stof. Het ontstaat daarom meestal aan de handen. Het aantal stoffen dat contactallergie veroorzaakt is groot. De meest voorkomende stof is nikkel. Dit zit in de meeste metalen sieraden, knopen en horlogebandjes. Mensen die gaatjes in hun oren nemen, kunnen bij het indoen van de eerste ringetjes, door contact met de open huid, een nikkelallergie ontwikkelen.

Veroorzakers contacteczeem

 • Chroom, zit in bepaalde cementsoorten en in gelooid leer
 • Stoffen in rubber (latex)
 • Geurstoffen; bijvoorbeeld in zeep, parfum, of wasmiddel
 • Conserveermiddel in bijv. shampoos
 • Haarverf en permanentvloeistof
 • Stoffen in cosmetica
 • Planten, bijvoorbeeld primula’s, berenklauw en klimop

Opsporing
Vermijden van contact met het allergeen is de beste oplossing, maar eerst is het zaak uit te zoeken, waarvoor men allergisch is.
Bij constitutioneel eczeem kan de arts een krasjestest doen, waarbij verschillende stoffen met een krasje in de huid worden gebracht om de reactie van de huid te bekijken. Soms wordt er bloedonderzoek gedaan.
Bij vermoedens van contacteczeem kan de huisarts plakproeven doen. Er wordt een set van 24 pleisters met stoffen waar veel mensen allergisch voor zijn op de rug geplakt. Na twee dagen wordt er gekeken welke stoffen een reactie vertonen. De uitkomsten van deze onderzoeken wijzen niet altijd de echte veroorzakers aan. Het is namelijk mogelijk dat u allergisch bent voor een stof waarvan u in de praktijk geen last heeft en andersom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: