Allergie – Kruisreacties

punk-rock-veggies-scott-youngKruisreacties
Door Voedingscentrum

Met het begin van de lente, krijgen veel mensen weer last van hooikoorts. Het lichaam reageert dan op het stuifmeel van bomen, grassen of andere planten door het aanmaken van antistoffen. Komen deze antistoffen in contact met het stuifmeel waartegen zij zijn aangemaakt, dan ontstaan er klachten.

Sommige hooikoortspatiënten reageren ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam herkent per abuis de eiwitten die in deze voedingsmiddelen voorkomen als stuifmeeleiwitten. Dit verschijnsel heet een “kruisreactie”.

Naast de gewone hooikoortsklachten zoals niezen, een loopneus en jeukende ogen, kan de patiënt ook opeens last krijgen van bijvoorbeeld opgezette slijmvliezen in de mond of maag- en darmklachten. Dit wil trouwens niet zeggen dat als een hooikoortspatiënt hiervan last krijgt er sprake is van een kruisreactie. Maag- en darmklachten bijvoorbeeld kunnen vele andere oorzaken hebben.

Kruisreacties met voedingsmiddelen treden ook niet bij iedere hooikoortspatiënt op. Het is daarom niet zinvol om bij een allergie voor berkenpollen ook op voorhand geen appels meer te eten. Dit moet eerst door middel van onderzoek worden aangetoond.

De bekendste kruisreacties zijn:

  1. graspollen (april tot half oktober)
  2. Ragweedpollen (ambrosia, juli t/m september)
  3. bijvoetpollen (augustus)
  4. berkenpollen (april, mei)
  5. timothee graspollen (mei t/m september)
  1. aardappel, tarwe, boekweit, tomaat, pinda
  2. watermeloen, banaan
  3. tuinkruiden, specerijen uit de Umbelliferae-familie zoals selderij, anijs en koriander
  4. fruitsoorten met name verse appel, noten, wortel, selderij, sinaasappel, kiwi
  5. aardappel, wortel, selderij, appel

Andere kruisreacties

Ook tussen dierlijke producten en dierlijke voedingsmiddelen kunnen kruisreacties optreden:

  1. vogelpoep
  2. vogels
  3. honden- en kattenhuidschilfers
  4. huisstofmijten
  1. kippenei-eiwit
  2. kippenvlees
  3. varkensvlees
  4. wijngaardslakken

Een ander bekend voorbeeld van een kruisreactie is die tussen latex (rubber) en banaan, avocado of kastanje.

Biologische verwantschap

Ook kunnen kruisreacties ontstaan doordat bepaalde voedingsmiddelen een biologische verwantschap hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld tot dezelfde planten- of dierenfamilie behoren. Een voorbeeld is de peulvruchtenfamilie. Hierbij horen erwten, bruine bonen, maar ook pinda en soja. Als iemand allergisch is voor pinda, kan hij of zij dus ook allergisch zijn voor de andere voedingsmiddelen.

Overigens is het niet zo dat bij een allergie voor een lid van de plantenfamilie, ook direct alle andere familieleden vermeden moeten worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: