Depressiviteit

PretendingThema: depressiviteit
Door Gezondheidsnet

Wat is depressie?
Bij een depressie denkt u misschien al gauw aan: somberheid, melancholie, pessimisme, verdriet. Hoewel deze gemoedstoestanden wel kunnen optreden bij een depressie, kunnen ze niet afzonderlijk als een depressie bestempeld worden. Vooral mensen die creatief zijn hebben vaak een zekere mate van neerslachtigheid nodig om tot de mooiste gedichten, composities of schilderijen te komen. Geluk schijnt soms dodelijk te zijn voor creativiteit! Maar ook melancholieke buien drijven over, ook al kunnen die periodes van somberheid of droefgeestigheid soms hardnekkig zijn. Zolang u daar nog gevoelens bij koestert is er sprake van `depressiviteit` of -populairder gezegd- een `dipje`. Dan is de depressiviteit een tijdelijke stemmingsverandering. Die meestal iets te maken heeft met een nare gebeurtenis, tegenslag, een verloren liefde, een andere baan.

Bij de vraag: zou ik depressief zijn, dient u zichzelf dan ook altijd af te vragen: hoe depressief ben ik, blijf ik depressief, kan ik mijn depressiviteit verklaren en wordt mijn depressiviteit beïnvloed door mijn functioneren en mijn omgeving?

Wanneer depressiviteit een depressie wordt
Mocht er bij u sprake zijn van een depressie dan kan het zijn dat uw gevoelens vlak zijn of overwegend negatief. U voelt niets. U voelt geen vreugde, geen verdriet. Het enige wat u weet is dat u somber bent en dat de wereld eruit ziet als één groot zwart gat. Een depressie is leegte, `alsof je in een vacuüm leeft`. Iemand met een matige of lichte depressie is nog wel in staat om zijn stemming te laten beïnvloeden door dingen te doen die hem normaal gesproken opvrolijken. Een rondje fietsen met de hond, een vriend opbellen, bezoek ontvangen. Hij weet dat zijn stemming op die omstandigheden reageert. Maar iemand die ernstig depressief is reageert niet meer op dergelijke voorvallen. Niet alleen de leuke maar ook de minder leuke of zelfs nare gebeurtenissen doen hem weigeren tot niets. De depressie staat als het ware de invloed van de levensomstandigheden in de weg. Vooral voor de omgeving is dat extra moeilijk: je zou iemand wel willen helpen maar het lijkt wel of het hem helemaal niet meer raakt.

Symptomen
Somberheid is overigens niet het enige verschijnsel dat een depressie markeert. Een depressie is een ziekte waarbij sprake is van samenhang van een aantal kenmerkende verschijnselen. Zo’n verschijnsel wordt een symptoom genoemd: somberheid of depressiviteit is een symptoom van depressie, weliswaar één van de belangrijkste, maar het is op zichzelf nog geen depressie. Er is nóg een belangrijk verschijnsel dat kan duiden op het bestaan van een depressie: dat is het verlies van interesse en plezier; niet meer blij kunnen zijn. Dingen waar een depressieve persoon vroeger van kon genieten, interesseren hem niet meer. Vaak heeft de omgeving van een depressieve persoon het eerder in de gaten dan hij/zij zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: