SAN – Immunoglobulinen

Red Blood CellsImmunoglobulinen
SAN Memoboek 2001

totaal immunoglobuline E

1 Indicaties voor aanvragen

 • in het algemeen voor het aantonen van een allergische aandoening weinig bruikbaar hulpmiddel.
  De bepaling van het totale IgE gehalte, eventueel gecombineerd met de bepaling van het aantal eosinofiele granulocyten, kan soms enige bijdrage leveren aan de allergie diagnostiek.

2 Referentiewaarden:

 

Volwassenen en kinderen >5 jr.: tot 300 U/l.
Kinderen <5 jr.: leeftijdsafhankelijk oplopend vanaf <50 U/l.

 

3 Verhoogde waarden:

 • parasitaire aandoening (tot zeer hoge waarden). Is belangrijkste oorzaak van verhoogd totaal IgE.
 • allergische aandoeningen (lang niet in alle gevallen).
 • zg. IgE myeloom (zeer zelden).

4 Opmerkingen

 • een verhoogd totaal IgE heeft voorspellende waarde in het onderscheiden van atopici (personen met een genetische predispositie tot het ontwikkelen van allergische reactie’s) van niet-atopici, mits parasitaire infectie is uitgesloten.
 • een normale uitslag van IgE totaal sluit verhoging van allergeen-specifieke IgE niet uit. Het eventueel aanwezig allergeen-specifieke IgE draagt dan onvoldoende bij in de hoeveelheid totaal IgE.
 • verhoogde totaal IgE waarden in combinatie met een negatieve uitslag van een screeningstest met mengsel van inhalatie- en/of voedsel-allergenen moeten gevolgd worden door een uitbreiding van de anamnese.

 

totaal IgA of totaal IgG of totaal IgM

1 Indicaties voor aanvragen
Bepalingen van totaal immunoglobulinen van een bepaalde klasse (bv. totaal IgG) zijn in het algemeen in de eerste lijn van weinig of geen klinische betekenis.
Bepalingen van specifieke typen immunoglobulinen (zoals bv. IgM- en IgG-antistoffen tegen het ‘Virus Capside Antigen’ van het Epstein-Barr virus of IgM-antistoffen tegen ‘Hepatitis B Virus Core Antigen’, enz.) hebben wel klinische betekenis. Bepalingen van totaal immunoglobulinen van één klasse kunnen bij enkele specialistische onderzoeken, bv. naar een mogelijke onderliggende immuundeficiëntie in geval van recidiverende of opportunistische infecties, diagnostische ondersteuning geven.

2 Referentiewaarden:

Volwassenen: totaal IgA 0,8 – 4,0 g/l.
totaal IgG 7,0 – 18,0 g/l.
totaal IgM 0,5 – 4,0 g/l.
IgM immunoglobulinen zijn de eerste immunoglobulinen die door foetus en neonaat worden gemaakt. Bij neonaten (en kinderen) komen lagere IgM en IgA referentiewaarden voorkomen die pas na resp. 1 en 15 jr. gelijk zijn aan die van volwassenen. IgG referentiewaarden zijn bij geboorte als van volwassenen (mits IgG van moeder normaal is), worden hierna lager en zijn vanaf het 7de jr. gelijk aan die van volwassenen.

3 Verhoogde waarden (IgA, IgG, en IgM) bij:

 • vaak) acute en chronische infecties (meestal geringe verhoging).
 • auto-immuunziekten (bv. SLE, chronische auto-immune hepatitis).
 • levercirrose. Totaal eiwit kan normaal zijn als de verhoging van immunoglobulinen een verlaagd serumalbumine compenseert. Enkele interessante gevallen van selectieve verhoging: primaire biliaire cirrose (IgM verhoogd), M.Waldenström (IgM verhoogd), IgG myeloom (IgG verhoogd, scherpe piek in eiwitspectrum, IgA en IgM verlaagd). Verhogingen bij multipel myeloom worden veroorzaakt door monoklonale vormen (paraproteïnen) van het betreffende eiwit, bv. IgG.

Verlaagde waarden (IgA, IgG, en IgM) bij:

 • erfelijke of verworven deficiënties van humorale immuniteit (B-celfunctie schiet tekort) of cellulaire immuniteit (T-celfunctie schiet tekort). De immunoglobulinen kunnen zelfs afwezig zijn.
   Enkele interessante (zeldzame!) selectieve gevallen: juveniele agammaglobulinemie (IgG laag), ‘selectieve’ IgA deficiëntie (IgG en IgM normaal).

4 Opmerkingen

 • ‘totaal IgG’ wordt ook aangeduid als ‘polyclonaal IgG’, ‘totaal IgM’ als polyclonaal IgM, enz..
 • een normale immunoglobuline uitslag, bv. van IgG, sluit een monoklonale gammopathie niet uit.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: