Slaap en slaapproblemen

SleepThema: Slaapproblemen
Door Gezondheidsnet

Midden in de nacht wakker worden, te vroeg wakker worden, moeilijk in slaap komen. Eén op de twee mensen boven de dertig kampt met een van deze problemen. Als belangrijkste oorzaken voor deze slaapproblemen worden onder andere stress, pijn en psychische klachten genoemd. Ook lawaai, kou, een slecht bed, koffie en alcohol kunnen een rol spelen. Verder blijkt dat bijna een op de drie slaapproblemen wordt veroorzaakt door een verkeerde omgeving of verkeerde gewoonten.

Soorten slaapproblemen

Slaap-apneu
Bij slaap-apneu ontspannen de keelspieren zich, waardoor weefsel verslapt en de luchtstroom wordt onderbroken. De ademhaling stokt, waarna er hard snurkend lucht wordt gehapt. Als dergelijke stilstanden langer dan 10 seconden duren en vaker dan 10 keer per nacht optreden, is er sprake van een slaap-apneu syndroom. De patiënt merkt er meestal weinig van, maar hij krijgt wel een slechte nachtrust en klaagt over slaperigheid overdag. Andere symptomen zijn: wakker worden met hoofdpijn en transpirerend wakker worden.

Slaap-apneu kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer mensen onvoldoende long- of hartfunctie hebben, kan dit in combinatie met slaap-apneu zuurstoftekort veroorzaken. Hieraan kan men zelfs overlijden.
Een oplossing is dat de patiënt ’s nachts via een neusmasker overdruk van normale lucht, die de luchtwegen open houdt gedurende de slaap, binnen krijgt. Een operatie is ook mogelijk.

Insomnia
Mensen die lijden aan insomnia vallen moeilijk in slaap, kunnen moeilijk doorslapen of worden ’s ochtends te vroeg wakker. Tevens hebben zij overdag last van slaperigheid, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Door een nog onbekende oorzaak ontstaan beschadigingen in delen van de hersenen die zich met de regulering van slaap bezighouden.

Restless Leg Syndrome (onrustige benen)
Het restless legs syndrome, oftewel onrustige benen, is een kwaal die tot slaapstoornissen kan leiden. Mensen die aan dit syndroom lijden, hebben last van een branderig en kriebelend gevoel in de benen. Dit nare gevoel houdt pas op als de benen worden bewogen. De aandoening kan o.a, met medicatie worden verholpen.

Snurken
Tijdens de slaap zijn de huig, keelwanden en verhemeltebogen net als alle spieren slap. Passerende luchtstromen zuigen bij het inademen de keelwanden naar elkaar toe. De ruimte in de keel wordt nauwer en de wand van de keelholte gaat trillen, waardoor het bekende snurkgeluid ontstaat. Bij het uitademen wordt de luchtweg als het ware opengedrukt, wat een blazend geluid veroorzaakt.

Ongeveer 30 % van de bevolking tussen de 30 en 60 jaar snurkt. Mannen snurken twee keer meer dan vrouwen. Dit ligt aan de anatomie en bouw van de keelholte van de man. Daarnaast kunnen op de rug slapen, slaappillen, overgewicht, roken en alcohol het snurken in de hand werken. Om het snurken te laten stoppen kunt u het best de snurker aanstoten, zodat hij van houding verandert.

Slaapwandelen
Een van de merkwaardigste slaapfenomenen is beslist het slaapwandelen. De neiging tot slaapwandelen, die kennelijk erfelijk is, komt het meest voor in de jeugd. Slaapwandelen komt het meest voor tijdens de zogenaamde deltaslaap, de diepe droomloze slaapperiode, die gewoonlijk in het begin van de nacht ligt. De slaapwandelaar kan de ogen wijd geopend hebben en zelfs om obstakels heenlopen, zonder zich er van bewust te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van de kinderen tussen vijf en twaalf jaar tenminste één periode hebben waarin ze slaapwandelen.

Tegen slaapwandelen is weinig te doen, u kunt er alleen voor zorgen dat de slaapwandelaar geen gevaar loopt.  Maak een slaapwandelaar in ieder geval nooit wakker. Dit kan namelijk tot verwarring of soms zelfs een heftige reactie lijden. Probeer de slaapwandelaar met zachte dwang weer in bed te krijgen.

Narcolepsie
Narcolepsie, ook wel slaapziekte genoemd, is een neurologische aandoening in de hersenen waarbij het normale waak- en slaapritme verstoord is. Heel typisch voor narcolepsie is de combinatie van slaapstoornissen en aanvallen van spierslapte. Men heeft een onbedwingbare dwang om op willekeurige momenten te slapen. Het is niet bekend hoe je deze ziekte oploopt. Er bestaat een vermoeden dat het om een stoornis in het eigen afweersysteem gaat, maar dat is nooit aangetoond.

Slaapziekte
Slaapstoornissen worden vaak aangeduid als slaapziekten. Dit is echter een onjuiste benaming. De echte slaapziekte is een infectie van de hersenen, die wordt veroorzaakt door een parasiet overgebracht door de Afrikaanse tsee-tsee vlieg. Mensen met slaapziekte slapen permanent en sterven uiteindelijk aan de aandoening, indien zij niet tijdig worden behandeld.

Hoeveel slaap heeft een mens nodig?
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Bovendien verschilt de behoefte per levensfase. Hieronder volgt een overzicht van het aantal uren dat men gemiddeld slaapt.

Baby’s  16 uur
2-4  jaar  13 uur
6-8  jaar  11 uur
8-12  jaar  10 uur
13-24  jaar   9  uur
25-45  jaar 7,5uur
45 >  jaar   6  uur

Bron: Gezondheidsnet.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: