Fybromyalgie

Muscle PainFybromyalgie – Tenderpoints
Door onbekend (aangepast)

Er is nog steeds onbegrip. Als een ziekte niet aantoonbaar is wordt het als een psychische aandoening gekenmerkt en dat het tussen de oren zit: helaas!

Het is niet de schuld van de patiënt dat de medische wereld nog niet in staat is om de ziekte aan te tonen.

Om de diagnose fibromyalgie te stellen moet u aan verschillende criteria voldoen.

– Langer dan 3 – 6 maanden pijn in het hele lichaam hebben : dus links en rechts en boven en onder.
– Bij een druk van 4 kg moeten minstens 11 van de 18 tenderpoints overgevoelig zijn d.w.z een pijngrimas, wegtrekreflex, opspringen, slaan of schreeuwen veroorzaken.

Als u slechts 10 tenderpoints heeft noemen ze het geen fibromyalgie. Misschien is dat een voorstadium ze zeggen ook wel eens dat is het broertje ervan. Het wordt internationaal echter niet als fibromyalgie bestempeld.

Je mag niet zomaar alles fibromyalgie noemen zoals ME (myalgische encephalomyelitis) en het Whiplashsyndroom. Bij onderzoek blijkt dat er hoe langer hoe meer overlappende gebieden zijn en met name is het zo dat bij beide aandoeningen twee factoren sterk op de voorgrond treden. Dat is de pijn. Vooral bij fibromyalgie en de chronische vermoeidheid, vooral ook ME. De laatste wordt in de VS dan ook aangeduid als het chronische vermoeidheidsyndroom.

De plaats waar u de pijn voelt is niet altijd de plaats waar de pijn ontstaat. De pijn die u voelt in uw knie wordt veroorzaakt door de bilspier: die moet dan behandeld worden.

Fibromyalgie is geen ontsteking, de huid wordt niet rood en voelt niet warm aan.

Pijnstillers helpen meestal maar even (of hellemaal niet) Nu mag ik zeggen ik gebruik tramal 150mg en ik heb minder pijn. Een echt anti-fibromyalgie medicijn bestaat er nog niet helaas! (misschien komt dat nog wel eens ooit)

Als de fibromyalgie erger neigt te worden kunt u naar een therapeut gaan om te leren er beter mee om te gaan.

U kunt trappenlopen beter zo min mogelijk doen en strijken ook of het moet zijn dat je een strijkkrukje hebt. Ook aardappels schillen is een ongezonde bezigheid voor de duimmuis: dus doe het in gedeeltes Uw pezen worden nl overbelast door deze werkzaamheden.

Veel fibromyalgiepatiënten lopen veel slechter dan ze zouden hoeven doen vanwege een subjectief gevoel dat men door de knieën zal gaan. Wat wel is komen vast te staan dat bij menige patiënten de verschijnselen wat minder worden wanneer ze het gebruik staken van suiker, koffie, chocola: ook mensen die aan migraine lijden zijn daar overgevoelig voor.

Er zijn nog andere symptomen, er is vaak sprake van onscherp zien, maar dat is tijdelijk want het kan weer overgaan. Het kan ook over gaan in dubbelzien met gevolg van duizeligheid. Dat kan spontaan optreden bij gaan zitten of staan. De meeste mensen scheuren hun bed uit en dat kan niet meer. Het z.g vegetatieve zenuwstelsel, dat de onwillekeurige zaken regelt, is er de oorzaak van dat de bloedvaten te traag reageren. Daarom is het beter om 10 sec te wachten voordat u van lig naar zit gaat staan. Maar dat is vaak tegen dovenmansoren gezegd, want een van de hoofdeigenschappen van fibromyalgie mensen, zowel mannen als vrouwen is bezig zijn als zoef de haas.

U heeft van uw arts te horen gekregen dat u Fibromyalgie heeft. Dit is een aandoening waarbij verschillende klachten tegelijkertijd voorkomen:

  • pijn in spieren
  • pijn in bindweefsel
  • pijn rondom gewrichten
  • vermoeidheid
  • stemmingswisselingen

Tot op heden is er echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Met allerlei onderzoeken, bloed e.d., is geen oorzaak aan te geven. Daarom kan het vaak ook zo lang duren voordat de diagnose gesteld wordt: Fibromyalgie!

Bij Fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor: pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Iedereen heeft er wel eens last van, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of een griepje, maar dan gaat het weer over. Bij mensen met Fibromyalgie blijven deze klachten bestaan, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is.

Letterlijk betekent Fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Dat zijn onderdelen van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit harde en beweegbare delen. De harde delen, de botten, zorgen voor de stevigheid. Spieren, pezen en gewrichten zorgen ervoor dat de botten kunnen bewegen. Gewrichtsbanden en bindweefsel verlenen de gewrichten extra steun en stevigheid. Fibromyalgie is een aandoening van de weke delen van het bewegingsapparaat – spieren, de plaats waar pezen aanhechten aan het gewricht, gewrichtsbanden en bindweefsel – en worden daarom ook wel weke delen reuma genoemd.

Fibromyalgie komt overal ter wereld voor, in alle klimaten. Twee op de honderd volwassenen hebben het, merendeels vrouwen. De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e jaar.

Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan de gewrichten hechten, zijn klachten die vrijwel alle mensen met Fibromyalgie noemen.

De pijn is zeurend en begint meestal in de rug, nek of schouders. Geleidelijk kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Er zijn echter plaatsen waar het zich vaker voordoet; de spierbundels van de nek, rug en schouderkappen; het borstbeen; de zijkant van de heupen en de binnenzijde van de knie.

Chronische vermoeidheid is een klacht, die bij vrijwel alle Fibromyalgiepatiënten voorkomt.

De meeste mensen met Fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam. Stijfheid doet zich ook voor als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan.

De kracht van de spieren kan achteruit gaan. Het kan hierdoor lastig zijn bepaalde handelingen uit te voeren. Soms wordt de controle over bepaalde gewrichten minder. Met name een langdurig en intensief gebruik van de spieren kan maken dat de spieren het tijdelijk laten afweten vanwege hevige pijn.

De meeste mensen met Fibromyalgie vertellen dat hun stemming onder de klachten leidt. Ze hebben weinig energie, hebben nergens zin in en hebben een lage dunk van zichzelf.

De continue pijn en vermoeidheid kunnen deze gevoelens nog versterken. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan.

Mensen met Fibromylagie worden vaak ’s nachts wakker en slapen daardoor slechter. Ook het “de knop niet kunnen omzetten” leidt vaak tot slaapproblemen. Men ligt dan vaak te piekeren over allerlei zaken waarmee men bezig is.

Dus mijn advies is doe het wat rustiger aan we komen er wel , is het vandaag niet dan is het morgen.

Bron: nader aan te geven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: