Dystrofie

DystrophyDystrofie
Door Dystrofie.org

Dystrofie is een type aandoening, waarbij er (extreem) ernstige pijn kan ontstaan aan bijvoorbeeld de armen of benen (of één arm of been). Daarnaast kan er functieverlies van deze lichaamsdelen optreden en kan de huid paars of blauw verkleuren. Het lichaamsdeel waar deze pijn ontstaat voelt doorgaans koud aan. In sommige gevallen voelt het lichaamsdeel warm aan, waarbij er plaatselijke transpiratie kan optreden. In sommige extreme gevallen van dystrofie kan het voorkomen dat het betreffende lichaamsdeel extreem pijnlijk is en zelfs bijna niet meer bewogen kan worden. Dystrofie in deze situaties kan invaliditeit tot gevolg hebben.

Andere benamingen voor de aandoening dystrofie zijn ook wel; posttraumatische dystrofie of sympatische reflexdystrofie. Deze benamingen komen in de regel echter minder voor dan de traditionele benaming: dystrofie.

Hoe ontstaat dystrofie?

Dystrofie houdt in dat er plaatselijk een ernstige verstoring van de bloeding en stofwisseling ontstaat, met de bovenstaande klachten als gevolg. Deze verschijnselen ontstaan vaak niet zonder reden. Meestal ontstaat dystrofie na een verstuiking, kneuzing, botbreuk of operatie. In sommige gevallen valt het ontstaan van dystrofie samen met bijvoorbeeld zware stressvolle periode. Sommige mensen die in het ziekenhuis zijn behandeld met bijvoorbeeld verband of gips, hebben het vermoeden dat dit een oorzaak kan zijn voor de daarna optredende dystrofie. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van vitamine C de kans op dystrofie kan verminderen.

Symptomen
Dystrofie neemt veel klachten met zich mee. Een belangrijk symptoom is pijn, de pijn kan optreden bij aanraking of van binnen zitten. Verschillende symptomen zijn:
  • Zwelling van het betreffende lichaamsdeel;
  • Veranderende huidkleur (blauw/paars of rood);
  • Temperatuurverschillen;
  • Diffuse pijn, in een groter gebied dan het oorspronkelijke letsel en veelal brandend en zeer heftig;
  • Beperking van bewegingen door stijfheid en pijn.

Bovenstaande symptomen verergeren na inspanning. Na een korte tijd kan een verheviging van de reacties optreden en de pijn kan extreme vormen aannemen. Bij ongeveer 5% van de gevallen is er sprake van ‘koude dystrofie’. Het lidmaat is blauw en voelt koud aan.
Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • Sympathische verschijnselen zoals overmatige zweetafscheiding en veranderde haar- en nagelgroei;
  • Zenuwaantasting, er kan een gevoeligheid voor prikkels ontstaan. Men kan last krijgen van aanrakingspijn, men ervaart dat het lidmaat niet meer bij het lichaam hoort en of de spierkracht neemt snel af;
  • Tekenen van atrofie of dystrofie, doordat het onderhuids vetweefsel en de spieren voor een groot deel zijn verdwenen kan het lidmaat er ingevallen en schraal uit gaan zien. De gewrichten kunnen onherstelbare schade hebben opgelopen en verder kunnen er zwellingen, zweertjes en verkrampingen ontstaan.
Behandeling van dystrofie

 

De diagnose dystrofie wordt gesteld aan de hand van de verschillende verschijnselen en een lichamelijk onderzoek. Omdat de precieze oorzaak niet bekend is, worden er verschillende behandelingen toegepast. Welke behandeling wordt toegepast is afhankelijk van de behandelaar. De specifieke klachten en verschijnselen van de individuele patiënt dienen leidend te zijn in het kiezen van een behandeling. Om ernstige complicaties te voorkomen is het van belang dat dystrofie zo snel mogelijk behandeld wordt. Wanneer er een eventuele oorzaak is, zoals een ontsteking of botsplinter, moet deze worden weggenomen.

Om de pijn tegen te gaan is het van belang dat men voldoende rust neemt. Ook kan men pijnstillers slikken. Bij dystrofie kunnen vrije radicalen een rol spelen. Dit is een bepaald soort molecuul welke schadelijk is voor het lichaamsweefsel. Sommige patiënten hebben baat bij bepaalde medicijnen welke de vorming van vrije radicalen in het weefsel tegengaan, zoals DMSO en mannitol. Andere medicijnen zoals ketanserine en alfablokkers kunnen ook een gunstig effect op de dystrofie hebben. Deze medicijnen beïnvloeden het regelmechanisme van de bloedvaten. Bij koude dystrofie kan er isoptin of adalat worden voorschreven. Deze medicijnen zorgen voor een betere doorbloeding.

Bij dystrofie speelt het sympathische zenuwstelsel een rol. Het zenuwstelsel regelt verschillende automatische lichaamsfuncties zoals pijngeleiding en doorbloeding. Het blokkeren van bepaalde sympathische zenuwen kan een positief effect hebben op de dystrofie. Door met een verdovingsmiddel in de zenuwen te spuiten of door ze te behandelen met warmte worden de zenuwen geblokkeerd. Het behandelen door middel van warmte geeft een langer effect. Ook RIS blokkade is een mogelijkheid, hierbij wordt de verdovende stof gecombineerd met een ganglion blokkerende stof. Deze stof zorgt ervoor dat de zenuw geen signalen meer doorgeeft. Deze blokkade heeft enkele dagen effect en zal langer worden naarmate de behandeling vaker wordt herhaald.

Ook een paramedische behandeling van dystrofie is mogelijk. Over het algemeen zijn een fysiotherapeut en/of ergotherapeut hierbij betrokken. De fysiotherapeut houdt zich bezig met de bewegingsproblemen en pijn in de gewrichten en de ergotherapeut kijkt hoe men met de problemen in het dagelijks leven omgaat. Er wordt een behandelingsplan opgesteld om zo de problemen te verminderen of zo goed mogelijk op te lossen. Het is ook van belang om het aangedane lichaamsdeel minder te belasten door het te spalken of bijvoorbeeld met krukken te gaan lopen. Tijdens de revalidatie komt altijd terug dat men voldoende rust moet nemen en activiteiten over de dag moet verdelen. 

Bron: http://www.dystrofie.org/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: