Voedselallergie

GMO apple-tomatoThema: Allergie

Voedselallergenen

4. Allergie via de darmen
De meeste mensen verdragen alle soorten voedingsmiddelen. Enkele mensen echter vertonen allergische reacties, veroorzaakt door bepaalde bestanddelen van, of toevoegingen in de voeding. Bij voedselallergie maakt het afweerapparaat antistoffen aan die in de voeding voorkomen, bijvoorbeeld tegen bepaalde koemelkeiwitten.

Symptomen
Na het eten of drinken kunnen zich binnen een tijdsbestek van enkele uren een aantal allergische klachten voordoen zoals; netelroos, huiduitslag, jeukende ogen, dikke oogleden, opgezette lippen, neusverkoudheid, benauwdheid, migraine, diarree, misselijkheid en buikpijn.

Vaststellen voedingsmiddelen allergie 
Een huidtest heeft weinig effect, omdat zelfs bij acute allergische reacties de tests nog negatief kunnen uitvallen. De enige manier om een voedingsallergie aan te tonen is een zogenaamd allergeenvrij dieet. De arts tracht door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen de allergie te achterhalen. Aan het begin van een allergeenvrij dieet mogen slechts voedingsmiddelen gegeten worden die tot vermindering van de allergische klachten leiden. Daarna mag aan het voedingspatroon stap voor stap (telkens na drie dagen) een bepaald voedingsmiddel toegevoegd worden.

Als er klachten optreden heeft men de boosdoener gevonden. Op deze manier kan men elk voedingsmiddel vaststellen dat allergie veroorzaakt. Deze en voedingsmiddelen die deze stof bevatten kunnen dan vermeden worden. Doordat er zoveel voedingsmiddelen bestaan uit even zoveel verschillende bestanddelen is het vaststellen van een voedingsmiddelallergie zeer moeilijk. Het vereist dan ook veel geduld van de patiënt.

Behandeling
De beste methode is de voedingsmiddelen die de allergie veroorzaken te vermijden.

Wetenswaardigheden

  • Het woord allergie komt uit het Grieks. All staat voor anders en -ergie voor werken.
  • Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van moeders die gerookt hebben tijdens de zwangerschap een grotere kans hebben om allergisch te worden. Hetzelfde geldt voor kleine kinderen in wier omgeving wordt gerookt.
  • Kinderen die de borst krijgen, hebben tijdens die periode minder kans op allergische reacties.

Bron: –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: