Wat is Cyanose?

CyanosisCyanose – wat is cyanose?

Cyanose verwijst naar abnormale blauwe verkleuring van de huid en de slijmvliezen. De term is afgeleid van het Griekse woord kuaneos (donker blauw).

Hemoglobine
Normaal zorgt hemoglobine – een proteine in het bloed – voor het vervoer van zuurstof in de slagaders naar de verschillende organen.Vrijwel alle van de zuurstof in het bloed wordt vervoerd door hemoglobine.

Zuurstofrijke hemoglobine is helder rood, terwijl verminderd geoxydeerde  hemoglobine donker blauw of paars van kleur is. Het zuurstofarme bloed leidt tot een schemerige of blauwe kleur van de huid en de slijmvliezen.

Oorzaak van cyanose
Cyanose wordt veroorzaakt door een verhoging van het niveau van gedeoxygeneerd hemoglobine boven 5 g/dL. Bij patiënten die bloedarmoede hebben, is pas sprake van cyanose indien de zuurstofverzadiging (ook wel SaO2) onder de normale hemoglobinegehalte valt.

Bij volwassenen met normale hemoglobine (13,5-18 g/dL bij mannen, 11,5-16 g/dL bij vrouwen) wordt centrale cyanose vastgesteld indien de zuurstofverzadiging daalt tot  80 tot en met 87%.

Bij patiënten met bloedarmoede – hemoglobine lager dan 6 g/dL – dient de zuurstofverzadiging tot 60% te dalen voordat cyanose klinisch duidelijk wordt.

Symptomen van cyanose
Cyanose komt naar voren in de huid, nagel bedden of slijmvliezen. Indien cyanose naar voren komt in de ledematen, dan is sprake van acrocyanosis of perifere cyanose. Dit komt veel voor bij babies, en wordt beschouwd als een onderdeel van normale fysiologie.

Centrale cyanose heeft echter gevolgen voor het hele lichaam. Dit wordt gezien in de slijmvliezen en tong. Dit wijst veelal op een potentieel ernstige en levensbedreigende ziekte die onmiddellijke evaluatie vereist.

Grote systemen die kunnen worden beïnvloed, betreffen het ademhalingssysteem, bloed, hart en het cardiovasculaire systeem, en het centrale zenuwstelsel.

Aandoeningen die tot cyanose leiden
Perifere cyanose treedt op als gevolg van afname van de lokale bloedsomloop en verhoogde afgifte van zuurstof in de perifere weefsels. Dit kan gebeurt al snel wanneer sprake is van een stagnatie of stase van bloed in de periferie.

Gangbare voorbeelden zijn:

•Circulatoire shock (stilstand van bloedsomloop met ernstige verlaging van de bloeddruk)
•congestief hartfalen
•blootstelling aan koude temperaturen
•Sommige ziekten van bloedsomloop

Vaak is sprake van blauwe of paarse verkleuring van het getroffen gebied in de tenen en vingers. Handen en voeten zijn vaak koud.

Centrale cyanose wordt veroorzaakt door ziekten van het hart of de longen of kan worden veroorzaakt door abnormale hemoglobine – methhemoglobinemia of sulfhemoglobinemia genoemd.

Vaak is sprake van een blauwe of paarse verklaeuring van de tong, lippen, en innerlijke voeringen van de mond.

In geval van centrale cyanose is veelal ook sprake van perifere cyanose.

Cyanose van respiratoire oorsprong
Als de onderliggende ziekte een respiratoire oorsprong heeft, kan sprake zijn van kortademigheid, snelle ademhaling, blauwe of paarse verkleuring van de vingers en tenen en mond slijm membranen. Echter, de handen en voeten hebben meestal een normale temperatuur / zijn warm.

Cyanotisch hart-en vaatziekten bij zuigelingen
Cyanose wordt vaak geconstateerd bij zuigelingen met een hart defect – aangeboren hart-en vaatziekten. Cyanotisch hart-en vaatziekten bij zuigelingen resulteert in lage bloed zuurstofniveaus en ernstige centrale cyanose.

Normaal gesproken wordt bloed met zuurstof vanuit het hart naar verschillende organen gepompt. Vanuit de periferieën retourneert het bloed via de longen naar het hart. In de longen neemt het bloed zuurstof op. Echter, hartafwijkingen veranderen de manier waarop bloed door het hart en de longen stroomt.

Engelse tekst: http://www.news-medical.net/health/Cyanosis-What-is-Cyanosis.aspx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: