Hormoonverstorende stoffen

StrawberryWECF vraagt om wetgeving verbod hormoonverstorende pesticide
Door weetwatjeeet.nl (2013)

WECF (Women in Europe for a Common Future, een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties die gezamenlijk werken aan een gezonde leefomgeving) heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten.

WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten pesticideresiduen met hormoonverstorende werking, ondanks het feit dat Europa blootstelling aan zulke stoffen in voedsel sinds 2009 niet toelaat.

Naar aanleiding van Europees onderzoek door PAN-Europe, heeft WECF in Nederland een steekproef uitgevoerd naar residuen in groenten en fruit in de winkelschappen en vond vele verschillende pesticide residuen, waarvan grote aantallen hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden de analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de loep genomen.

Bijvoorbeeld in één monster Nederlandse aardbeien werd een cocktail van 9 verschillende pesticide residuen gevonden, waarvan 2 met hormoonverstorende werking. In totaal werden 9 verschillende hormoonverstorende residuen in 90 aardbeien monsters gevonden. De gemiddelde (cumulative) concentratie was 0,50 mg/kg. “De vervuiling met deze stoffen in groenten en fruit in Nederlandse winkels ligt op een vergelijkbaar niveau als in andere Europese landen, zoals blijkt uit het onderzoek van PAN-Europe. Soms zelfs hoger zoals in sla” aldus Hans Muilerman van Pan-Europe. “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil”.

De totale hoeveelheid hormoonverstorende stoffen per product overschrijdt bovendien dikwijls de EU-norm voor baby- en peutervoeding[v] (0,01 mg/kg). Bijvoorbeeld voor aardbeien, appel, sperzieboon wordt deze norm gemiddeld 50x overschreden, tot 136x in sla. Daarbij werden uitschieters gevonden tot 490 x de norm (propamocarb in sla). Bijna de helft van de onderzochte en in Nederland geteelde appels is vervuild met Captan – de hoogste gemeten waarde van 0,75 mg/kg is 75x de baby norm.

“Terwijl die norm wel wordt gehanteerd voor een potje babyvoeding, wordt er bij verse producten de hand mee gelicht. Dit is onacceptabel. Ouders moeten hun opgroeiende baby’s veilig een zelfgemaakte hap kunnen geven. En vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze groenten en fruit zonder hormoon verstorende stoffen consumeren – het gaat direct door de placenta naar het kind” concludeert Margriet Samwel van WECF.

In de biologische producten werden geen pesticidenresten aangetroffen. “Gelukkig waren ook een aantal conventionele producten met weinig of geen pesticideresiduen vervuild, zoals bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien – eet dus liever dit soort winterkost […]” zegt Marie Kranendonk van WECF.

WECF raadt zwangere en borstvoeding gevende vrouwen aan om zoveel mogelijk biologische producten te eten en die ook voor bereiding van baby- en kindervoeding te gebruiken.

De Europese Unie heeft in 2009 besloten dat er in het geheel geen blootstelling mag zijn aan hormoonverstorende residuen van pesticiden in voedsel – waarom gebeurt er dan niets? WECF is zeer bezorgd en vraagt om wetgeving die deze hormoonverstorende pesticiden verbiedt.

Hormoonverstorende stoffen zijn bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren kind en baby’s. Zelfs kleine doses kunnen de ontwikkeling onomkeerbaar in de war sturen. Volgens nieuwe inzichten van de wetenschap kan dit mogelijk leiden tot hersenschade, verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten bevorderen als diabetes, obesitas en borst –of prostaatkanker.

Bron: http://www.weetwatjeeet.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: