Hormoonverstorende stoffen – Pesticide in voeding

LettucePesticideresiduen en hormoonverstorende stoffen in voeding – wie garandeert de veiligheid?
Door Chantal van den Bossche (2012)

In vele groenten en fruit aangeboden in de supermarkt worden te veel pesticidenresiduen en vooral te veel pesticiden met hormoonverstorende werking gevonden. WECF pleit bij land- en tuinbouw en politiek om (zwangere) vrouwen en kinderen hier niet langer aan bloot te stellen.

Pesticide vrije producten komen vooral uit de biologische landbouw. Maar ook gangbare landbouwproducten zouden voor alle groepen van de bevolking  veilig moeten zijn. Alleen een land- en tuinbouw, die geen gebruik maakt van pesticides, zoals biologische landbouw, biedt dus de meeste bescherming aan kwetsbare groepen als kinderen en zwangere vrouwen. […]

PAN-Europe heeft een lijst van hormoon verstorende (endocrine  disrupting of EDC) bestrijdingsmiddelen samengesteld  op basis van beschikbare wetenschappelijke literatuur.  Met deze lijst heeft PAN-Europe resten (residuen) van hormoon verstorende bestrijdingsmiddelen gezocht in voedingsmiddelen in de Europese Unie, op basis van het jaarlijks rapport van de European Food Safety Agency (EFSA), waarin voedselmonsters uit de EU (waaronder fruit, groente, granen, melk en eieren) geanalyseerd en gepubliceerd worden.

De resultaten en tips met de focus op de 10 meest ‘verstorende’ voedingsmiddelen in de EU zijn in de consumentengids “Verstoord Voedsel” gepubliceerd. WECF heeft de vertaling van de consumentengids en deze lijst van met ED besmette producten op zich genomen.

Ook Nederland neemt deel aan de jaarlijkse residuen analyses in voedingsmiddelen. De resultaten van het Nederlandse voedsel onderzoek worden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit in een rapport gepubliceerd. Gebaseerd op het NVWA rapport van 2012 heeft WECF vooral de aanwezigheid van hormoon verstorende pesticide residuen in landbouwproducten, aangeboden in Nederlandse supermarkten, onder de loep genomen.

Vele in Nederland geproduceerde producten zoals bevatten te veel synthetische pesticideresten waaronder verschillende met hormoonverstorende werking. De aangetoonde residuen overschrijden vele malen de wettelijke norm voor residuen vastgelegd voor zuigelingen- en peutervoeding.

De top van de ijsberg werd gevonden in Nederlandse aardbeien monsters, gekocht bij Albert Hein en C1000 met een pesticide cocktail van respectievelijk 15 en 11 verschillende residuen. In beide monsters waren ook twee verschillende residuen met hormoon verstorende werking. In Nederlandse aalbessen (zwart en rood) werden in alle monsters 4 tot 8 verschillende residuen aangetoond en alle monster bevatten hormoonverstorende stoffen. Met een enkele uitzondering waren de Nederlandse supermarkt appels met gemiddeld 3 verschillende residuen vervuild, waarbij de meeste appels  hormoon verstorende residuen bevatten.

Pesticides met hormoon verstorende stoffen en de meest kwetsbare groepen
Het NVWA rapport vermeldt “Het aantal overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland en de EU is zeer gering.” Bij  deze beoordeling wordt echter geen rekening gehouden met de meest kwetsbare groepen zoals zwangeren, baby´s en jonge kinderen en ook niet met combinatie-effecten. Immers, op een groente of vrucht komen vaak een aantal verschillende residuen tegelijk voor, waarvan de uitwerking niet bekend is.

De risico’s van blootstelling aan synthetische pesticide residuen met hormoon verstorende of kankerverwekkende eigenschappen worden door veel wetenschappers  zeer groot geacht voor ongeborenen en jonge kinderen. Daarom bestaat er eigenlijk voor deze synthetische chemicaliën geen veilige lage dosis voor de meest kwetsbare groep. Residuen van hormoonverstorende pesticiden zouden daarom niet mogen voorkomen in onze groenten en fruit. 

WECF is dan ook blij dat ook de meeste producenten van babyvoeding inmiddels die mening zijn toegedaan, en het overgrote deel van de potjes babyvoeding tegenwoordig producten van biologische landbouw bevat.

Source: http://www.wecf.eu/nederland/campagnes/EDCs-pesticidesvoedsel.php

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: