Hormoonverstorende stoffen in drinkwater

Glass of waterExtra stap nodig om hormoonverstorende stoffen uit drinkwater te halen
Door WaterForum (2008)

[In 2008 promoveerde] Arne Verliefde aan de TU Delft op zijn onderzoek naar het verwijderen van organische microverontreinigingen bij de drinkwaterbereiding met nanofiltratie en omgekeerde osmose. Deze hormoonverstorende stoffen baren de drinkwaterindustrie steeds meer zorgen. Verliefde onderzocht in een samenwerking tussen TU Delft en KWR Nieuwegein waarom de verwijdering van sommige van deze stoffen achterbleef bij de verwachtingen.

Tegenvallend verwijderingsrendement ondanks groter formaat
Twee in opkomst zijnde technieken voor bereiding van drinkwater uit oppervlaktewater zijn nanofiltratie (NF) en omgekeerde osmose (RO). In de praktijk bleek [echter dat] nog sporen in het gezuiverde water aanwezig waren. Verliefde onderzocht de oorzaak van dit tegenvallende rendement en hoe dit te verbeteren is om mogelijke risico’s voor de gezondheid te verkleinen.

Verontreinigingen vooral in oppervlaktewater
Veel van de organische microverontreinigingen, zoals bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen, hormonen en industriële stoffen, worden aangeduid als hormoonverstorende stoffen. Dit omdat ze de hormoonhuishouding van mensen en dieren verstoren, terwijl andere bekend staan als kankerverwekkend. Van de mogelijke gezondheidrisico’s is door de zeer lage concentraties nog weinig bekend, maar het is zonder meer wenselijk ze tijdens de drinkwaterbereiding te verwijderen.

In de praktijk geldt dit voornamelijk voor de bereiding van drinkwater uit oppervlaktewater, omdat de stoffen in andere drinkwaterbronnen (voorlopig nog) in mindere mate voorkomen.

Voorspellen zuiveringsrendement mogelijk
Het naschakelen van actief koolfiltratie blijkt het rendement van de verwijdering sterk te verbeteren. […] Verliefde ziet echter een bredere toepassing: “Dit onderzoek biedt tevens mogelijkheden voor de uitbreiding van hergebruik van rioolwaterzuiveringeffluent als proceswater of zelfs drinkwater.” Bij deze bronnen is de verwijdering van organische microverontreinigingen cruciaal, omdat de concentraties veel hoger liggen dan in het oppervlakte- en grondwater.

Volledige tekst: http://www.waterforum-archief.net/index.asp?url=/template_a1.asp&que=paginanr=6175

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: