Giftig speelgoed

Plastic Fast Food ToysPlastic speelgoed zorgt voor giftige stoffen in kleuterklas
Door demorgen.be − 27/11/12, 08u45 − Bron: belga.be

Onderzoekers van de VUB hebben voor het eerst aangetoond dat er schadelijke, hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in de lucht van Vlaamse kleuterklassen. Bovendien is de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tot 20 keer hoger in lokalen met veel meubels en speelgoed uit plastic dan in klassen met vooral houten meubilair, zo blijkt uit een studie van professor Willy Baeyens die in de krant Het Laatste Nieuws staat. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vraagt de Vlaamse regering aan tafel te gaan zitten met de scholen om hen te sensibiliseren.

Onderzoekers van de VUB hebben voor de eerste keer metingen uitgevoerd op de aanwezigheid van hormoonverstorende stofdeeltjes in Vlaamse scholen. “Die analyses zijn gebeurd in twaalf Vlaamse kleuterscholen, verspreid over alle provincies”, zegt professor Willy Baeyens, coördinator van het steunpunt Milieu & Gezondheid aan de VUB. “Daarbij hebben we de concentratie van hormoonverstorende stoffen gemeten in de lucht op 5 centimeter boven de grond, waar kleuters kruipen.”

Hormoonstorende stoffen
Baeyens zegt in de krant dat er in de lucht van alle onderzochte klassen hormoonverstorende stoffen werden aangetroffen. “Bovendien blijkt dat er een sterke relatie is tussen de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen en de materialen die in de klassen aanwezig zijn. We hebben in lokalen met veel houten meubilair zeer weinig schadelijke deeltjes gemeten. In klassen met veel plastic tafels en stoeltjes, plastic vloerbedekking, speelgoed en vinyltapijtjes waren de concentraties schadelijke stoffen véél hoger.”

“Die hormoonverstorende stoffen leveren niet meteen hoog toxisch gevaar op, maar op lange termijn leiden ze tot meer gevallen van baarmoeder- en borstkanker. Het zou dus wijs zijn om in kleuterklassen zo veel mogelijk plastic te mijden”, zegt Baeyens nog.

Sensibiliseren
“In wetenschappelijke kringen bestaat veel bezorgdheid over hormoonverstoorders”, zegt Sanctorum, wiens partij de studie had besteld. “We moeten de wetenschappelijke bezorgdheid in politieke bezorgdheid omzetten.” Daarom richt het parlementslid een aantal concrete vragen tot de Vlaamse regering.

Zo roept hij de regering op, scholen te sensibiliseren over de problematiek, zodat ze de blootstelling zo laag mogelijk houden. “Dat kan met eenvoudige maatregelen, zoals de lokalen regelmatig verluchten en poetsen, of gewoon plastic speelgoed vermijden”, zegt Sanctorum.

Europese normering
Een ander probleem bevindt zich volgens hem op Europees niveau. De normering gaat immers bijzonder traag. De Vlaamse regering moet daarom aandringen op een strengere en snellere normering, aldus het Vlaams parlementslid.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1540276/2012/11/27/Plastic-speelgoed-zorgt-voor-giftige-stoffen-in-kleuterklas.dhtml

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: