Lymfestelsel

Het lymfestelsel
Door Igdalliance.org

Het lymfestelsel is een uitgebreid drainage netwerk dat helpt om lichamelijke vloeistof niveaus in balans en verdedigt het lichaam tegen infecties. Het bestaat uit een complex netwerk van lymfoide organen, lymfeklieren, lymfevaten, lymfe weefsel, lymfe haarvaten en een netwerk van lymfevaten dat lymfe en andere stoffen over het gehele lichaam.

In vergelijking met het cardiovasculaire systeem het lymfatische systeem niet in het verleden de focus van veel onderzoek. Maar de’ belangrijke rol in het immuunsysteem van het lichaam heeft ertoe geleid dat het steeds is uitgegroeid tot de focus van het onderzoek in meer recente tijden.

De milt, die zich in het linker gedeelte van de buik, onder de ribben, werkt als onderdeel van het lymfatisch systeem het lichaam te beschermen, het opruimen versleten rode bloedcellen en andere vreemde lichamen uit het bloed te helpen af ​​te houden infectie. 

Functies van het lymfestelsel

Het lymfestelsel heeft drie functies:

  1. Het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam weefsel. Dit proces is cruciaal omdat het water, eiwitten, en andere stoffen worden continu lekken uit kleine bloedvaten in de omliggende weefsels. Als het lymfestelsel heeft het overtollige vocht niet af uit de weefsels, de lymfe vocht zou ophopen in de weefsels van het lichaam, en zij zouden zwellen.
  2. Absorptie van vetzuren en vet verdere transport, chijl, om de bloedsomloop.
  3. Productie van immuuncellen (zoals lymfocyten, monocyten, en antilichaam-producerende cellen, genaamd plasmacellen).

Fluid en Eiwit Balans

Als het bloed beweegt zich door de slagaders en aders, 10% van de vloeistof gefiltreerd door de capillairen, samen met vitale eiwitten, wordt gevangen in de weefsels van het lichaam. Dit verlies van deze vloeistof (ongeveer 1-2 l / dag) zou snel levensbedreigend worden indien het lymfesysteem niet goed functioneren. Het lymfestelsel verzamelt deze vloeistof en stuurt het terug naar de bloedsomloop.

Immuniteit en verspreiding van de infectie

Het lymfestelsel speelt een integrale rol in het immuunsysteem functies van het lichaam. Het is de eerste lijn van verdediging tegen ziekte. Dit netwerk van schepen en knooppunten transporten en filters lymfe vloeistof met antilichamen en lymfocyten (goed) en bacteriën (slecht). Het lichaam van het eerste contact met deze indringers signaleert de lymfevaten, een beroep op dit systeem aan de manier waarop de infectie-bestrijdende cellen van ziekten en aandoeningen te voorkomen dat binnendringende micro-organismen orkestreren. De milt helpt ook het lichaam om infecties te bestrijden. De milt bevat lymfocyten en een ander soort witte bloedcellen genaamd macrofagen, die overspoelen en vernietigen bacteriën, dood weefsel, en vreemde stoffen en verwijder ze uit het bloed dat door de milt.

Spijsvertering

Lymfevaten in het slijmvlies van het maag-darmkanaal te absorberen vet uit de voeding. Een storing in dit deel van het lymfestelsel kan leiden tot ernstige ondervoeding. Het lymfestelsel heeft ook gevolgen voor ziekten zoals overmatige zwaarlijvigheid veroorzaakt door abnormale vet-en koolhydraatstofwisseling. 

Grondbeginselen van de anatomie

Het lymfestelsel is een netwerk van zeer kleine buisjes (of vaartuigen) dat de afvoer van lymfevocht over het hele lichaam. De belangrijke delen van het lymfeweefsel zich in het beenmerg, milt, thymusklier, lymfeklieren, en de amandelen. Het hart, longen, ingewanden, lever, en de huid bevatten ook lymfeweefsel.

Een van de belangrijkste lymfevaten is de ductus thoracicus, die begint bij het onderste gedeelte van de wervelkolom en verzamelt lymfe van de bekken, buik, en de onderkant van de borst. De borstbuis loopt door de borst en uitmondt in het bloed via een grote ader nabij de linkerzijde van de hals. De juiste lymfevat is de andere grote lymfevat en verzamelt lymfe van de rechterkant van de nek, borst, en arm, en uitmondt in een grote ader bij de rechterzijde van de hals.

Lymfeklieren zijn ronde of niervormige, en kunnen tot 1 inch in diameter. De meeste lymfeklieren in clusters in de hals, oksel, en lies gebied. Nodes zijn ook gelegen langs de lymfatische paden in de borst, buik, en het bekken, waar filteren het bloed. Binnen in de lymfeklieren, lymfocyten genaamd T-cellen en B-cellen helpen het lichaam om infecties te bestrijden. Lymfeweefsel ook verspreid door het lichaam in verschillende grote organen en in en rond het maagdarmkanaal.

Hoe een gezonde lymfe systeem over het algemeen

Wegdragen Afval

Lymfevocht uitmondt in lymfe haarvaten, die kleine schepen. De vloeistof wordt voortgeduwd wanneer een persoon ademt of samentrekken. De lymfe-haarvaten zijn heel dun, en zij hebben vele kleine openingen die gassen mogelijk, water, en voedingsstoffen worden doorgevoerd naar de omringende cellen, voedende hen en het wegnemen van afval. Wanneer lymfevloeistof lekt in deze wijze wordt interstitiële. Lymfevaten verzamelen van de interstitiële vloeistof en daarna terug in de bloedbaan door het legen van het in grote aders in de bovenste borst, in de hals.

Bestrijding van infecties

Lymfe vloeistof in de lymfeklieren, waar macrofagen vechten tegen vreemde voorwerpen, zoals bacteriën, u ze uit de bloedbaan. Na deze stoffen zijn weggefilterd, de lymfe vloeistof verlaat de lymfeklieren en keert terug naar de aderen, waar het weer in de bloedbaan.

Kijkend naar het lymfesysteem

Lymfevaten en lymfeklieren kan worden gevisualiseerd door het proces van lymfangiografie. Een radiopake (niet transparant zijn voor x-stralen) contrastmiddel wordt geïnjecteerd in een lymfevat. Dit zal het schip en de’ verbindingen met andere lymfevaten. De vloeistof in het systeem 24 uur en de lymfeklieren kan dan worden waargenomen door X-stralen. Deze techniek is zeer belangrijk bij de behandeling van tumoren en andere aandoeningen van het lymfatisch systeem. De techniek wordt ook gebruikt om lymfeknopen vinden voor bestraling of chirurgische verwijdering.

Bron: http://www.lgdalliance.org/research/the-lymphatic-system/?lang=nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: