Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit: heiligbeen, darmbeen, schaambeen en banden.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit is een aandoening die meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, maar ook een ongeval kan bekkeninstabiliteit veroorzaken. Mannen kunnen dus ook last hebben van bekkeninstabiliteit.

Het bekken bestaat uit verschillende botten:

  • het heiligbeen (os sacrum) aan de rugzijde
  • een darmbeen (os ilium) aan beide zijkanten
  • de schaambeenderen (os pubis) aan de voorzijde

Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Ongeveer tussen de één en negen procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Bij mannen en niet zwangere vrouwen komt het maar heel weinig voor. Deze uitleg zal zich daarom met name focussen op bekkeninstabiliteit bij zwangeren.

Oorzaken van bekkeninstabiliteit

Rond de twintigste week van de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Er ontstaat dan meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen.
Wanneer je banden extreem verslappen, kan er een symfysiolyse ontstaan. De symfyse is de naad in het midden van het bekken, tussen de schaambeenderen. Een symfysiolyse is het losgaan van de naad. Dit komt echter maar zeer zelden voor.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

In sommige gevallen zorgt het beweeglijker worden van het bekken voor klachten. Vaak spreekt men dan pas over bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. De meest voorkomende symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen).
  • Pijn in de onderrug.
  • Pijn rond stuitje (stuitbeen).

De pijn komt het meest opzetten wanneer je plotseling begint met bewegen (startpijn) of wanneer je vermoeid begint te raken. Ook kan het bij bekkeninstabiliteit gebeuren dat het langer duurt voordat je hersteld bent van de vermoeidheid en de bekkenklachten.
Soms worden ook andere pijnklachten onterecht toegeschreven aan bekkeninstabiliteit. Voorbeelden hiervan zijn pijn in de onderbuik of pijn aan één kant van de heupen.

Bron: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/245/bekkeninstabiliteit.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: