Diëtetiek – prikkelbare darmsyndroom / IBS

Diet 1

Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS)/Irritable Bowel Syndrome (IBS)/Spastisch colon

 Voorkeursmoment voor verwijzing naar de diëtist:

  • na het stellen van de diagnose met behulp van de Rome-III criteria (in de voorafgaande 12 maanden, tenminste 12 weken klachten van buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik, afnemend na stoelgang en/of verandering in frequentie en/of verandering in consistentie ondersteund door tenminste 2 of meer van de volgende symptomen):
    • abnormale defecatiefrequentie (> 3 maal daags of < 3 maal per week)
    • abnormale vorm van de ontlasting (harde keutels, zacht of waterig) in meer dan ¼ van de defecaties
    • abnormale passage van de ontlasting (abnormaal persen, loze aandrang of gevoel van incomplete defecatie) in meer dan ¼ van de defecaties
    • slijmerige ontlasting in meer dan ¼ van de defecaties
    • opgeblazen gevoel bij meer dan ¼ van de dagen.

Relevante gegevens voor de diëtist:

  • diagnose: PDS/IBS/spastisch colon, eventuele comorbiditeit 
  • symptomen: misselijkheid, buikpijn, diarree, obstipatie, slijm in de ontlasting, braken, globusgevoel, slikklachten, opgeblazen gevoel, flatulentie
  • laboratoriumgegevens: indien afwijkend Hb en ijzer
  • medicatie: spasmolytica, antidiarrhoica, laxantia (bulkvormers, eventueel osmotische laxantia), antibiotica
  • overig: verleden en klachten, misbruik van (contact)laxantia (bijvoorbeeld senna).

Doelstelling behandeling diëtist:

  • verminderen van de symptomen.

Dieetkenmerken:

  • vochtverrijkt: 1,5-2,5 l drinkvocht
  • regelmatig voedingspatroon met extra aandacht voor 3 hoofdmaaltijden per dag, waaronder een groot ontbijt om de gastrocolische reflex te bevorderen
  • geen standaard vezelverrijking, maar de hoeveelheid vezels aanpassen aan het klachtenpatroon.
  • bij obstipatie voedingsvezelverrijkt:
    • minimaal 15 g per 1000 kcal en/of streven naar 10-15 g meer dan in de gebruikelijke voeding
    • gevarieerd gebruik van verschillende soorten, zowel fermenteerbaar als niet-fermenteerbaar.
    • aandacht voor een volwaardige voeding, in verband met mogelijk weglaten voedingsmiddelen door klachten
    • specifieke producten die klachten kunnen veroorzaken opsporen en beperken
    • aandacht voor gasvormende producten, scherpe kruiden en specerijen, koffie, alcohol, tabak, koolzuur, sorbitol, fructose
  • bij lactose-intolerantie: zie ’lactose-intolerantie’.

 Bijzonderheden:

  • psychosociale factoren kunnen een rol spelen
  • aandacht voor voldoende lichaamsbeweging
  • aandacht voor rustig eten en goed kauwen
  • een voedingsvezelverrijking zonder vochtverrijking werkt averechts
  • vezelpreparaten alleen gebruiken indien nodig als aanvulling op het vezelgehalte in de voeding
  • fermenteerbare vezels lijken een gunstiger effect te hebben dan niet-fermenteerbaar vezels
  • in het begin van de dieetbehandeling kan een voedingsvezelverrijkte voeding toename van de klachten geven
  • er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica (afhankelijk van dosis, stam en toedieningsvorm).

 
De actualisering van Prikkelbaar darmsyndroom (PDS)/irritable bowel syndrome (IBS)/spastisch colon is gerealiseerd door Gerda Stougie, diëtist Diëtistenpraktijk MinderMeer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: