Diëtetiek – chronische obstipatie

Diet 1

Chronische obstipatie

Voorkeursmoment voor verwijzing naar de diëtist:

diagnose chronische obstipatie indien er sprake is van tenminste 2 van de volgende symptomen:

kinderen

  • defecatiefrequentie minder dan 3 maal per week
  • paradoxale diarree
  • ophouden van de ontlasting
  • pijnlijke/harde of keutelige ontlasting
  • palpabele abdominale en/of rectale fecale massa.

volwassenen

  • persen in tenminste ¼ van de defaecatie pogingen
  • gevoel van incomplete evacuatie na defaecatie in tenminste ¼ van de defaecatiepogingen
  • pseudo-diarree
  • harde of keutelige ontlasting in tenminste ¼ van de defecatiepogingen
  • defecatiefrequentie minder dan 3 maal per week.

Relevante gegevens voor de diëtist:

  • diagnose: obstipatie (habitueel, primair, secundair, ten gevolge van motiliteitsstoornissen), eventuele onderliggende aandoeningen bijvoorbeeld MS, hypothyreoïdie, eventuele comorbiditeit en/of genetische factoren, mogelijke complicaties (diverticulosis, diverticulitis, aambeien, fissuren), eventuele comorbiditeit
  • medicatie: laxantia (volumevergrotende, osmotische, emoliëntia of (contact)laxantia), medicatie met obstipatie als bijwerking (bijvoorbeeld psychofarmaca, parasympaticolitica, ijzerpreparaten en sterke diuretica)
    overig: gebruik van contactlaxantia (bijvoorbeeld senna).

Doelstelling behandeling diëtist:

  • verbeteren van het ontlastingspatroon en gastrointestinale klachten.

Dieetkenmerken:

kinderen
volgens Richtlijnen goede voeding (kwalitatief en kwantitatief aangepast aan de leeftijd), met extra aandacht voor voldoende:

  • vet
  • voedingsvezels: leeftijd + 5 g
  • vocht: zuigelingen circa 150 ml per kg lichaamsgewicht, kinderen vanaf 10 kg 1000-1500 ml per dag.

volwassenen

  • vocht: 2-2,5 l vocht, ouderen minimaal 1,7 l
  • voedingsvezels: minimaal 15 g vezels/1000 kcal en/of streven naar 10-15 g voedingsvezels meer dan in de gebruikelijke voeding.

bij alle leeftijden aandacht voor

  • regelmatig voedingspatroon met extra aandacht voor 3 hoofdmaaltijden per dag, waaronder een groot ontbijt om de gastrocolische reflex te bevorderen
  • gevarieerd gebruik van verschillende soorten voedingsvezels, zowel fermenteerbaar als niet-fermenteerbaar
  • rustig eten en goed kauwen
  • aandacht voor gasvormende producten, scherpe kruiden en specerijen, koffie, alcohol, tabak, koolzuur, sorbitol, fructose.

Bijzonderheden:

  • de diëtist besteedt aandacht aan:
    •de relatie tussen eet- en leefgewoonten en obstipatie, vooral bij habituele obstipatie
    •lichaamsbeweging
    •regelmaat in toiletgebruik en toegeven aan gevoel van aandrang tot ontlasting
    •voldoende rust en ontspanning
    •voedingsgewoonten gebaseerd op mythen: vermeende stoppende of laxerende werking van voedingsmiddelen.
  • een voedingsvezelverrijking zonder vochtverrijking werkt averechts
  • in het begin van de dieetbehandeling kan een voedingsvezelverrijkte voeding toename van de klachten geven
  • vezelpreparaten alleen gebruiken indien nodig als aanvulling op het vezelgehalte in de voeding
  • sommige medicatie kan obstipatie in de hand werken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: