Latexallergie

LatexGeschikte handschoenen zijn ondermeer die van de volgende merken:
* operatiehandschoenen (steriel): 
   vervaardigd van SB-copolymeer: Allergard,
   Elastyren,Tactylon
   vervaardigd van neopreen: Biogel Neotech, Derma  
   Prene, Duraprene, Neolon.
* onderzoekshandschoenen (niet steriel):
   vervaardigd van vinyl: zeer veel merken.

Nitrile en eventueel de genoemde operatiehandschoenen in de niet-steriele uitvoering.
* huishoudhandschoenen: Hiervoor kan men
   handschoenen van vinyl gebruiken.
   Voorbeelden van merken zijn: Sempersoft en de
   vinylhandschoenen van Marigold.

Condooms moeten latexvrij zijn. Deze worden gemaakt van polyurethaan en worden verkocht onder de naam Avanti of eZon (spreek uit “easy on”). Ook het vrouwencondoom van het merk Femidon is gemaakt van polyurethaan en is dus veilig voor latex-allergische vrouwen en allergische partners van vrouwen die een vrouwencondoom dragen.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Ongeveer de helft van alle mensen die allergisch zijn voor latex zijn dat ook voor sommige tropische fruitsoorten zoals banaan, kiwi en avocado, en voor tamme kastanje. Bij het eten daarvan kunt u jeuk krijgen aan de lippen, in de mond en de keel, soms met zwelling, opgezette keel, benauwdheid en jeuk in de oren. Heftiger reacties met buikpijn, overgeven, diarree en galbulten over het gehele lichaam kunnen eveneens optreden. Wees ook bedacht op verborgen bronnen van tropisch fruit zoals in gebak, ijs, en cosmetica zoals schoonheidsmaskers en shampoos. Minder vaak kunnen ook andere fruitsoorten problemen geven bij mensen die allergisch zijn voor latex: meloen, ananas, mango, passievrucht, nectarine, abrikoos en perzik. Een eventuele allergie hiervoor kunt u bij uzelf vaststellen door met een klein stukje vers fruit over de binnenkant van de lip te wrijven. Ontstaat er binnen een kwartier jeuk, zwelling of een prikkelend gevoel, dan bent u daar allergisch voor.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Omdat bijna geen andere materialen even elastisch zijn als latex, is de kans groot dat producten die flink rekbaar zijn latex bevatten. Helaas is dat zelden met zekerheid te achterhalen. Ook hoeft contact met latexbevattende producten niet altijd aanleiding te geven tot klachten; toch lijkt het verstandig het contact ermee zoveel mogelijk te vermijden.
Producten van massief latex zoals autobanden, schokdempers, fietsbanden, electriciteitssnoeren en handvaten veroorzaken geen latexallergie. Latex muurverf bevat geen latex natuurrubber en is dus volledig veilig voor de patiënt met een latexallergie.

Met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.
�© Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Bron: http://www.voedselallergie.nl/latexallergie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: