Glucose Blaastest Ademtest

Just BreatheBinnenkort wordt er bij u een glucose ademtest verricht.

Doel van het onderzoek:
De test wordt uitgevoerd om na te gaan of er sprake is van overmatige aanwezigheid van bacteriën in de dunne darm.

Voorbereiding:
De avond vóór het onderzoek moet u een licht verteerbare maaltijd gebruiken met bijvoorbeeld witbrood, witte rijst, kip, kaas, bloemkool, appelmoes, eieren, visfilet, magere vleeswaren. De dag voorafgaand aan het onderzoek zijn melk of melkproducten en vers fruit of vruchtensappen met vruchtvlees niet toegestaan.

De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 19:00 uur niets meer mag eten en vanaf 22:00 uur niets meer mag drinken. Bovendien is roken vanaf 22:00 uur niet meer toegestaan, daar dit de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.

Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van de test en medicijnen moeten daarom gestopt worden. Wanneer u antibiotica gebruikt, dan moet u dit aan uw behandelend arts melden. Als u medicijnen gebruikt, die niet zonder risico gestopt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk of epilepsie, dan mag u deze vroeg in de ochtend met een klein beetje water innemen. Heeft u een gebitsprothese, wilt u deze dan 24 uur voor het onderzoek uitsluitend met tandpasta reinigen!

Duur van het onderzoek:
Ongeveer 3 uur.

Uitvoering van het onderzoek:
Om uw uitademingslucht op te vangen blaast u in een speciaal hiervoor gemaakt opvangreservoir. Na het eerste ademmonster krijgt u een oplossing van glucose (50 gram) in water te drinken. Vervolgens wordt er gedurende maximaal 3 uur regelmatig een ademmonster afgenomen. Waterstofgas (H₂) wordt door darmbacteriën gemaakt tijdens de afbraak van koolhydraten (suikers). Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert de longen en wordt uitgeademd. Waterstofgas is meetbaar met een zogenaamd H₂-ademanalyse apparaat. Indien er een overmatige aanwezigheid van bacteriën is, zal er veel waterstofgas worden geproduceerd uit de glucose. Na het onderzoek mogen medicijnen weer ingenomen worden.

Suikerziekte:
Indien u suikerziekte heeft en hiervoor insuline gebruikt adviseren wij u uw gebruikelijke doseringen van de langwerkende insuline normaal door te gebruiken. Tijdens het onderzoek kunt u na inname van de oplossing met glucose eventueel uw kortwerkende insuline bijspuiten, let u wel op dat u niet meer dan de helft van uw gebruikelijke dosering bijspuit.

Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot uw insuline dosering dan verzoeken wij u contact op te nemen met de arts bij wie u voor de suikerziekte onder behandeling bent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: