Ziek door suiker

SugarTalrijke ziekten en symptomen ontstaan door het gebrek aan vitale stoffen die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Deze stoffen worden door ons voedsel aangevoerd en via ingewikkelde chemische processen in de darmen opgenomen. Vervolgens gaan de gesplitste opgenomen stoffen naar de cellen van ons lichaam, die daarmee moeten werken.

De voedingsstoffen hebben op hun weg naar de cellen katalysatoren nodig (bijvoorbeeld vitaminen) om te kunnen worden omgezet in lichaamseigen voedsel. Een goed en volwaardig voedingsmiddel heeft deze katalysatoren (ballaststoffen genoemd) bij zich ingesloten. Zo zorgt de natuur zelf voor een volwaardige voeding.

Suiker is in onze moderne tijd één van de belangrijkste ‘voedingsmiddelen’ geworden. Het zoete suiker is in de loop der jaren onze smaak gaan bepalen. Door de zoete smaak is het ook in belangrijke mate een genotsmiddel.

Met suiker wordt hier bedoeld de chemisch zuiver geïsoleerde industrie suiker; de geraffineerde suiker. De oorspronkelijke suikers (bijvoorbeeld in biet of vruchten, etc.) bevatten een aantal (zoet) vormende stoffen, maar ook talrijke ballaststoffen, zoals vezels, mineralen, vitaminen, spore-elementen en enzymen. Al deze ballaststoffen zijn bij het raffineringsproces uit de suiker onttrokken; het is een lege stof geworden.

Voor haar opname in de darm zijn echter vele van deze ballaststoffen noodzakelijk en voor de cellulaire opname nog meer. De geraffineerde suiker onttrekt deze ballaststoffen uit de voorraad van ons lichaam: het is een katalysatoren-rover.

Voor opname heeft suiker dus de ballaststoffen nodig, die juist bij het raffineringsproces aan de suiker onttrokken is. Deze stoffen worden vervolgens uit het lichaam ‘geroofd’ om toch opgenomen te kunnen worden. De onttrekking van deze ballaststoffen uit het lichaam brengt vele andere (cellulaire) processen in de war. Bijvoorbeeld, vitaminen en hormonen werken wederkerig op elkaar en al snel zal de hormoonhuishouding veranderd worden.

Een van de ballaststoffen die niet uit het lichaam onttrokken kan worden bestaat uit vezels. Het gevolg van het gemis aan vezels bij geraffineerde suiker is dat de opname veel te snel verloopt. Zo ontstaat een beeld dat bekend is onder de term hyperinsulinisme.

Bron: http://www.integraalmedischcentrum.nl/index.php?page=51&section=12

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: