Anafylaxie

How to Use Epi PenWat is anafylaxie?
Een anafylactische reactie is een levensbedreigende allergische reactie van het gehele lichaam, bijvoorbeeld na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Een anafylactische reactie kan ook optreden na een insectenbeet, eten van bepaalde voedingsmiddelen, na het innemen van bepaalde medicijnen, of na het in contact komen met latex.

Wat zijn de symptomen?
Een anafylactische reactie kan beginnen met een onbestemd gevoel en bijvoorbeeld huidreacties als jeuk, galbulten, roodheid en zwelling van handen, lippen, gezicht en oogleden. Vaak treden er ook maagdarmklachten zoals buikkramp, misselijkheid, braken en diarree op. Levensbedreigend worden de reacties als de luchtwegen, het hart en/of vaatstelsel mee gaan doen in de vorm van zwellingen van tong en/of keel, blauwe lippen, moeilijke ademhaling, moeizaam spreken, hese stem, aanhoudend hoesten, een daling van de bloeddruk en uiteindelijk bewusteloosheid. Er is dan sprake van een anafylactische shock. Gelukkig komt dit laatste zelden voor.

Niet al deze symptomen komen altijd voor. Of en in welke volgorde deze symptomen voorkomen, verschilt per persoon. De tijd tussen het nuttigen van voedsel en de reactie varieert, maar meestal treden de eerste symptomen binnen een paar minuten op. Bovendien geldt als regel: hoe sneller de reactie optreedt, des te ernstiger is in het algemeen het verloop.

Diagnose
De diagnose wordt na het doormaken van een ernstige allergische reactie gesteld door een arts. Ter bevestiging van de diagnose of om achter de oorzaak te komen, kan een bloedtest gedaan worden. Ook kan het zijn dat een arts op grond van (bloed)onderzoek mogelijk een anafylactische reactie verwacht.

Op welke voedingsmiddelen kan men anafylactisch reageren?
De voedingsmiddelen waarbij anafylaxie het meest voorkomt zijn pinda’s, noten, zaden, vis, schaal- en schelpdieren, eieren en bepaalde exotische vruchten zoals kiwi. Bij jonge kinderen kan op koemelk een anafylactische reactie voorkomen. Bij volwassenen is dit zeldzaam.

Mensen met een latexallergie kunnen na het eten van bijvoorbeeld kiwi of banaan een anafylactische reactie krijgen. Dit komt door de zogenaamde kruisreactie. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.

Behandeling

Dieet
Om een anafylactische reactie te voorkomen moet de stof die de reactie kan veroorzaken helemaal vermeden worden. Het is daarom erg belangrijk om te weten op welke soorten voedsel een anafylactische reactie volgt. Zelfs het kleinste spoortje kan een heftige reactie geven. Dat is lastig omdat sporen kunnen voorkomen in voedingsmiddelen waarin men deze niet zou verwachten. Zo kan een bouillonblokje pinda bevatten en kan er koemelk in waterijs zitten. Het inschakelen van een diëtist is daarom sterk aan te raden. Een hulpmiddel bij het volgen van het dieet is een merkartikelenlijst. Het Voedingscentrum stelt op aanvraag van een diëtist een lijst samen met voedingsmiddelen die vrij zijn van de opgegeven stoffen. Houd deze informatie actueel.

Medicatie
Een arts kan medicijnen voorschrijven en instructie geven over het gebruik ervan. Om een matige, niet-levensbedreigende reactie te onderdrukken kunnen tabletten voorgeschreven worden. Bij het risico van een snelle, levensbedreigende reactie (anafylactische shock) zal een auto-injector met adrenaline worden voorgeschreven (bijvoorbeeld EpiPen). Dit is een injectiepen die speciaal ontwikkeld is om door niet-medisch geschoolden gebruikt te kunnen worden.

Hoe te handelen bij een anafylactische reactie?
Bij een geringe reactie, bijvoorbeeld alleen jeuk en roodheid, kan worden afgewacht. Gebruik zo nodig de tabletten of het drankje dat bij deze klachten is voorgeschreven.
Bij twijfel of ernstiger klachten:

 • Gebruik zelf de adrenaline-auto-injector, bel 112, waarschuw familie of omgeving of:
 • Leg de patiënt neer, maak de luchtweg zo nodig vrij en gebruik de adrenaline-autoinjector (bijvoorbeeld EpiPen). Bij een anafylactische reactie is direct ingrijpen noodzakelijk. Dit betekent dat meteen adrenaline moet worden toegediend met een auto-injector.
 • Bel 112. De patiënt moet zo snel mogelijk met een ambulance naar een ziekenhuis voor verdere behandeling.
 • Stel zo nodig de familie op de hoogte.
 • Zwangerschap of het geven van borstvoeding vormt geen contra-indicatie voor het gebruik van de auto-injector.


Omgaan met angst

Het kan belangrijk zijn om bij hulp en begeleiding te zoeken. Deze begeleiding kan deels komen van een kinderarts, allergoloog en/of diëtist, maar ook van lotgenoten, bijvoorbeeld via de Stichting VoedselAllergie.

Praktische tips

Medicijngebruik

 • Draag altijd medicatie binnen handbereik.
 • Geef kinderen een speciaal tasje voor hun medicijnen.
 • Oefen het gebruik van de auto-injector met de desbetreffende personen; een speciale oefenpen is via de apotheek te verkrijgen.

Herkenbaarheid

 • Draag bijvoorbeeld een SOS ketting met daarin relevante informatie (verkrijgbaar bij een juwelier of apotheek).
 • Of meldt u aan bij de Stichting Witte Kruis. Op de alarmpenning staan uw registratienummer, de meest relevante spoedgegevens en het telefoonnummer van de 24-uurs alarmcentrale voor het opvragen van verdere gegevens.
 • Schaf een medisch paspoort aan. Hierin staan alle relevante medische gegevens. Informeer bij uw apotheek.
 • Draag uw voedselallergiepas altijd bij u, bijvoorbeeld in uw portemonee.
 • Schaf een medikeeper aan.

Informeren

 • Vertel je omgeving/collega’s over anafylaxie.
 • Maak duidelijke afspraken met crèche, school of werk en leg deze afspraken vast.


Bron: http://www.voedselallergie.nl/anafylaxie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: