Wat is Melanine?

Skin ToneMelanine is een organisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen. Melanine wordt onder invloed van UV-straling gemaakt.

Melanine schermt de celkern af en beschermt zo het DNA tegen de schadelijke UV-straling van het zonlicht. Dit voorkomt mutaties en eventueel kanker. Een passende hoeveelheid UV-licht is van groot belang omdat daardoor in de huid vitamine D wordt aangemaakt.

Melaninepigmenten zijn complexe structuren waaraan allerlei antioxidanten verbonden kunnen zitten, zoals bètacaroteen en co-enzym Q10. Er worden minstens drie verschillende typen gevormd: de geelbruine eumelaninen, de roodachtige feomelaninen waarin ook zwavelbevattende stoffen gecomplexeerd zitten, en de glansrijke rode trichochromen die ook zwavel bevatten.

Melanine bepaalt bij de mens de huidskleur. Het is ook aanwezig in haar, de gepigmenteerde weefsel van de iris van het oog, en de stria-vascularis van het binnenoor. In de hersenen omvatten weefsels met melanine de medulla en zona reticularis van de bijnier, en gebieden van de hersenstam, zoals de locus coeruleus en de substantia nigra.

De melanocyten in sommige individuen en etnische groepen geven blijk van meer of minde melanine-producerende genen, waardoor een meer of mindere concentratie melanine in de huid houdende is geconcentreerd. Sommige individuele mensen hebben zeer weinig of geen melanine in hun lichaam, een aandoening bekend als albinisme.

Melanine moet niet verward worden met melamine, een organische base en bestanddeel van kunstharsen. Verwar het ook niet met melatonine, een hormoon dat bij mensen in de epifyse (pijnappelklier) geproduceerd wordt en een invloed heeft op het slaapritme.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Melanine
http://www.news-medical.net
http://www.albinisme.nl/melanine.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: