Melatonine

Melatonine is een hormoon dat in de epifyse (pijnappelklier) wordt geproduceerd  uit serotonine. Het wordt met de tijd van de dat in een variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven. Het hormoon is van invloed op het slaap-waakritme en het voortplantingsritme.

De natuurlijke productie van melatonine is direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of computer) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.

Melatonine heeft receptoren in de volgende weefsels:
– centraal zenuwstelsel
– maag-darmstelsel
– cellen van het afweersysteem
– hart- en vaatstelsel.

Melatonine is in zeer lage doseringen (0,3 mg) als voedingssupplement bij de apotheek of drogist te verkrijgen. Melatoninepreparaten met sterktes hoger dan 0,3 mg vallen onder de Geneesmiddelenwet en zijn daarom in principe alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Melatonine wordt gebruikt bij:

  • verstoord waak-slaapritme, zoals bij jetlag en ‘delayed sleep phase syndrome’ (DSPS). Het gebruik van melatonine bij jetlag wordt aanbevolen bij mensen die ten minste vijf tijdzones overbruggen (dat wil zeggen vijf uur tijdsverschil);
  • algemene inslaapstoornissen;
  • slaapstoornissen bij kinderen met leerproblemen, autisme, hersenverlamming of visusstoornissen, inclusief blindheid.

Er zijn verder aanwijzingen voor gunstige effecten van melatonine op het immuunsysteem, behalve bij auto-immuun reumatoïde artritis omdat deze ziekte juist kan verergeren onder invloed van melatonine. Verder heeft melatonine antioxiderende eigenschappen die bescherming kunnen bieden tegen DNA-beschadiging en kanker.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Melatonine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: