Driemaal welzijn

Maslow PyramideEen goede welzijn is voor een ieder bereikbaar ongeacht de omstandigheden waarin men verkeert. Natuurlijk moet je daarbij wel je omstandigheden in de gaten houden. De wisselwerking tussen jezelf en je omstandigheden bepalen ook je gevoelens, maar hoeft niet te betekenen dat je je door emoties hoeft te laten meeslepen.

Een goede welzijn heeft te maken met een goede basis. De goede basis is vergelijkbaar met een stevig fundament waarop een huis wordt gebouwd. Een sterk fundament verschijnt niet door deze in het leven te wensen. In plaats van van te wensen en te hopen, zal inzet en oefening die worden omgezet in een automatisme, daadwerkelijk voor een sterke basis kunnen zorgen. Zodra sprake is van een stevig fundament, kan verder worden gebouwd.

Een goede welzijn is bereikbaar door aan de drie pijlers te werken. De eerste pijler is een goede fysieke welzijn. Om in deze zeer fysieke wereld vrij te kunnen voortbewegen, is een goede fyske gezondheid belangrijk. Het lichaam verslijt, en je bent zelf verantwoordelijk voor de onderhoud om onnodige slijtage te voorkomen.

De tweede pijler betreft een goede mentale welzijn. Naast de fysieke groei en verandering van het fysieke lichaam, is er een mentale groei en verandering noodzakelijk waar je ook zelf verantwwordelijk voor bent. Je denken moet zich verder ontwikkelen om beter met nieuwe situaties en inzichten om te kunnen gaan. Indien je mentale welzijn achterblijft, dan zal het lastig zijn om met omstandigheden om te gaan, en je zult niet snel nieuwe situaties opzoeken. Het opzoeken van nieuwe situaties is echter nodig om verder te kunnen groeien.

De derde pijler betreft een goede spirituele welzijn. Je bent niet op de wereld gezet om veel geld te verzamelen of veel televisie te kijken. Was het maar zo simpel. Je bent ook nog eens verantwoordelijk voor spirituele groei, en om vanuit die groei een bijdrage te leveren aan het welzijn van anderen. Het leven is te kort om aan geld verdienen en geld verspillen, te besteden. Er valt heel veel te leren, daarom ben je hier. Laat je niet langer afleiden.

Deze drie pijlers dragen bij aan een goed welzijn. Een gezond en sterk lichaam is prettig, maar ook een minder gezond of sterk lichaam kan je in staat stellen om je doelen te bereiken. Een gezond en sterk lichaam zonder een goede mentale gezondheid maakt het al veel lastiger om doelen te bereiken. Het is echter nog steeds mogelijk om een goede spirituele welzijn te omarmen.

RelationshipsHet versterken van de pijlers komt met het gevoel meer in controle te zijn over je eigen leven. Hoe sterker de pijlers, hoe minder je een speelbal van anderen zult voelen, en van steeds minder mensen zult zijn. In plaats van anderen te volgen, ben je in staat om naar je eigen lichaam, brein en ziel te luisteren. Je hebt geleerd eerst naar jezelf te luisteren, voordat je een ander aanhoort.

Als je pijlers reeds gezond en sterk zijn, dan is dat mooi. Het is dan de hoogste tijd om anderen te helpen om hetzelfde doel te bereiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: