Een zaak van welzijn

Greed 7We leven in een maatschappij waar weinig tolerantie bestaat voor zwakte. De Amerikaanse levensstijl waarbij het recht van de sterkste geldt, heeft reeds lang zijn intrede gedaan. Iemand die niet voor zichzelf kan zorgen noch familie heeft die bereid is de zorg over te nemen, is overgeleverd aan de onpersoonlijke systemen van deze harde maatschappij.

In een maatschappij waarin zwakkeren zonder enig schuldgevoel aan hun lot worden overgelaten, is het van belang om te voorkomen tot die groep van zwakkeren te behoren. Om aan het lot van een slechte behandeling te ontsnappen, doen velen alsof zij sterker zijn dan zij in werkelijkheid zijn. Dit kan een tijd helpen, maar de energie die dit kost, maakt dat dit niet lang kan worden volgehouden, en dan komt men alsnog in het onpersoonlijke systeem terecht.

Het is van groot belang om te zorgen dat je sterk genoeg bent om de druk vanuit de maatschappij om mee te gaan in allerlei regels en eisen die je persoonlijk ontwikkeling verhinderen, te kunnen weerstaan. De maatschappij investeert niet in die kracht, omdat deze kracht niet te meten valt in economische termen. Het gaat immers om een kracht van binnenuit.

Om in deze maatschappij verbinding met jezelf te houden, is het nodig om de relatie met jezelf goed te onderhouden. Dit vereist een dagelijkse inzet, omdat de druk om niet zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je persoonlijke ontwikkeling maar dit aan anderen over te laten, vrijwel constant wordt opgelegd.

Via de televisie en radio, de dagbladen en internet, en mensen in de eigen omgeven, wordt op je ingepraat en anderen bepalen voor je wat je moet denken, doen en zeggen. Veel mensen vinden dit maar al te best. Gewoon doen wat je wordt opgedragen, en tegen de tijd dat blijkt dat je bent misleid, is het te laat. Je bent niet meer nodig, en iemand anders neemt je plek in het systeem in. Maar, het is nooit te laat om je eigen persoonlijke ontwikkeling in de hand te nemen.

Freedom2Het is goed nieuws. De verantwoordelijkheid voor jouw eigen welzijn nemen, maakt dat je een weg kunt inslaan die mogelijk maakt dat je veel over jezelf gaat leren. Deze zelfkennis maakt dat je veel beter leert om te gaan met de druk vanuit de maatschappij, zonder dat je aan kracht inboet. Je verliest niet langer al je energie aan die maatschappij, maar je kunt je nu voeden zonder een ander tekort te hoeven doen. En zeker jezelf niet.

Welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: