Eigen welzijn eerst

StretchedVoor een ieder van ons die normaal kan functioneren, geldt dat welzijn valt onder de eigen verantwoordelijkheid. Het maakt niet uit wat een ander daarover heeft te vertellen. Niemand kan voor jou zorgen zoals je dat zelf behoort te kunnen. Anderen zijn namelijk vooral bezig met hun eigen welzijn. Het kan dat hun welzijn samenvalt met jouw welzijn, maar zelfs dan is het niet verstandig om achterover te leunen.

Jij behoort de baas over jouw welzijn. Als je weigert deze verantwoordelijkheid te nemen, dan laat je de weg open voor iemand anders om je te vertellen wat je moet doen. Deze persoon heeft dan alle vrijheid om je te helpen of te misleiden. Hoe dan ook, uiteindelijk is deze persoon nog steeds niet verantwoordelijk voor jouw welzijn. Dat kan ook niet, omdat niemand anders precies kan voelen wat jij voelt.

Een ander kan slechts raden naar wat je zou moeten doen. Veelal kan die ander slechts raadgeven naar eigen ervaring of naar studie. Zolang je niet de baas wilt zijn over jouw welzijn, dan is een ander het.

Het is een ondankbare taak om zelf verantwoordelijk te zijn voor jouw welzijn. Er volgt geen applaus of een geldprijs. De enige waardering die volgt is een goed gevoel. Het goede gevoel is vaak niet eens merkbaar. Je merkt dit vaak eerst bij ziekte, wanneer sprake is van de afwezigheid van een slecht gevoel. Het is uiteraard niet verstandig om eerst welzijn te verliezen, om het te kunnen waarderen. Voorkomen is beter dan genezen.

Het is beter om de gewoonte te hebben om voor jouw eigen welzijn te zorgen. Er komt een moment dat die gezonde gewoonte omslaat in een goed gevoel dat zeer merkbaar is. Een gevoel dat je met anderen wilt delen. Het geeft een goede uitstraling die maakt dat andere mensen graag met je optrekken, waardoor je het goede gevoel ook werkelijk kunt delen. Dat is de hoofdprijs. Het eigen welzijn dat een uitstralend effect heeft op het welzijn van anderen. Zonder dat je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ander neemt.

Welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: